СТРАЗБУР - Европски парламент оштро осуђује говор мржње Војислава Шешеља и позива власти Србије да се одлучно ограде од његових изјава, пише у радној верзији резолуције, о којој би посланици требало да гласају у четвртак, 27. новембра.

"ЕП најоштрије осуђује говор мржње Војислава Шешеља и увреде жртава рата на подручју бивше Југославије, укључујући и његову срамотну изјава на дан сећања за жртве Вуковара", пише у радној верзији документа у коју је Тањуг имао увид.

ЕП ће, како стоји у радној верзији, од Владе Србије тражити да се дистанцира од изјава лидера радикала, у којима он позива на прекрајање граница на Балкану и погрдно говори о другим народима и њиховим представницима.

Још се не зна како ће изгледати финални нацрт резолуције, која је на захтев хрватских посланика прошле недеље по хитној процедури уведена у дневни ред пленарног заседања ЕП у Стразбуру, а ових дана предмет је интензивних консултација посланичких група.

Једна од ствари око које још није постигнута сагласност је и формулација критике на рачун Хашког трибунала, који је Шешеља, после 12 година притвора, пустио на привремену слободу без пресуде и без забране политичког деловања.

Док поједини посланици траже да се Трибуналу у Хагу упуте критике због лошег вођења поступка, други подсећају да је Европски парламент досад здушно подржавао Трибунал и захтевају да се примедбе ублаже, сазнаје Тањуг из извора блиским радној групи за израду резолуције.

Финални текст нацрта резолуције биће усаглашен до четвртка, када ће посланици гласати о њему.