БЕОГРАД - Председница ванпарламентарне Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је данас као крајње лицемерне изјаве председника Хрватске Иве Јосиповића да ће се Хрватска обратити Савету безбедности УН због изјава лидера радикала Војислава Шешеља и да "дух Шешеља треба вратити у боцу".

"Хрватска која није у боцу вратила све духове усташтва, која слави Младена Маркача и Анту Готовину, која злочиначку операцију 'Олуја' слави као државни празник - Дан победе и домовинске захвалности, нема никакво морално право да било коме, посебно не Србији, држи било какве лекције и да тражи светску осуду српског држављанина због његових националистичких изјава", навела је Рашковић Ивић у писаној изјави достављеној Тањугу.

Она је додала да су Јосиповићеви "иступи" у функцији предизборне кампање у Хрватској и својеврсно такмичење ко ће јаче да изрази антисрпски став, како би задобио већу подршку тамошњег јавног мњења.

ДС С, како је навела, сматра да је веома важно да Србија реагује, да брани своје држављане и не дозволи страним државама да се мешају у њене унутрашње ствари, као и да стане у заштиту права српског народа у Хрватској.

"Позивамо Владу Србије, посебно министра спољних послова Ивицу Дачића да уместо закаснелих изјава о ћириличним таблама, предузме конкретне дипломатске кораке на решавању многобројних проблема са којима се суочава српски народ у Хрватској", каже председница ДСС.

Прочитајте још:
* Хитна резолуција Европског парламента о Шешељу на иницијативу Хрватске
* Јосиповић:Шешеља вратити у Хаг, Пицула: ЕУ да расправља о Шешељу
* Пусић: Хрватска неће постављати нове услове Србији, Шешељ потенцијални реметилачки фактор
* Шешељ већ поделио десницу
* Војвода Шешељ тресе Хрватску
* Завршен митинг СРС; Шешељ: Хоћемо интеграцију са Русијом, не желимо сукоб са ЕУ
* Шешељ: И даље ми је драго што је Ђинђић убијен! Карлеуша: Добро је што Шешељ умире од рака!
* Шешељ: Хвала Русији што ми је спасла живот!
* ШЕШЕЉ СТИГАО КУЋИ: Победио сам Хашки трибунал