ПОВРАТАК Војислава Шешеља у дневну политику могао би да подели српску десницу на умерени део, који би заузели ДСС и Двери, и екстремни, који би предводили радикали.

Већ у првим данима новог ангажмана лидера СРС, јасне су његове намере да привуче најтврђе антиевропске снаге, удружења и покрете као и рестлове националистичких организација - „Наши“, „Образ“, „Покрет 1389“...

Са друге стране ДСС и Двери формирали су патриотски блок који подржава и део националне интелигенције.

Дробљењу деснице свакако ће допринети и формирање Српске народне партије Ненада Поповића, Државотворног покрета Слободана Самарџића и Српског отаџбинског фронта Синише Ковачевића.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже, за „Новости“, да је засад једино извесно да Шешељ не може да обједини умерену и екстремну десницу:

- Лидер СРС има екстремнију политику него ДСС и Двери, који удруживањем покушавају да пређу на терен популистичких снага. Мислим да ће СРС и тај „суверенистички блок“ бити конкуренти. Шешељева предност је лидерска харизма, а ДСС и Двери имају шансу да приђу политичком мејнстриму.

Владимир Гоати, политички аналитичар, сматра да од свих странака које гаје националну реторику, Шешељ има највеће шансе да поврати део рејтинга:

- Ипак је Шешељ стари играч који харизмом и ексцентричним порукама и потезима уме да држи пажњу јавности. Свакако ће покушати да се наметне као апсолутни вођа те Србије која је против ЕУ и НАТО.


НЕМА УЈЕДИЊЕЊА

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, указује на парадокс да Шешељев долазак може деловати и уједињујуће и разједињујуће:

- С једне стране, он уноси нову енергију у тај деморалисани део бирачког тела, а са друге, потенцијално индукује поделе унутар њега. Мало је вероватно да ће ДСС и Двери моћи са Шешељем као и он с њима. Тако да је тешко очекивати заједнички наступ на том делу сцене.