ЗАГРЕБ - Хрватска неће постављати никакве додатне услове Србији на њеном путу ка Европској унији, али ће Београд морати да поштује исте критеријуме које је имала Хрватска приликом приступања, рекла је данас хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић.

"Србија неће имати ниједан додатни услов, него искључиво оне услове и критеријуме које је и Хрватска испуњавала на свом путу", изјавила је Пусићева по завршетку састанка шефова дипломатије ЕУ у Бриселу.

Пусићева је том приликом рекла и да је данас известила ЕУ о ситуацији после привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља, истакавши да ће Хрватска устрајати да се еуропске институције о томе изјасне.

"Обавестила сам 28 земаља чланица о ситуацији насталој након пуштања на слободу осумњиченог ратног злочинца Војислава Шешеља, о његовој агитацији, позивању на рат, уништавању регионалне сурадње, штети коју наноси односима држава у регији и њиховом европском путу", рекла је Пусићева новинарима.

"Одлуку (о пуштању Шешеља) нико не може сасвим разумети, па ни ја", додала је она, додајући да ће Хрватска инсистирати да се о овом случају изјасне институције ЕУ.

Што се тиче иницијативе да се о томе обавести Хаашки суд, Пусићева је рекла да је председник Иво Јосиповић преузео на себе дужност да пошаље такво писмо суду и службено га обавести о насталој ситуацији.

Пусићева је додала да су и други министри рекли да постоји забринутост у јавности у вези с последицама такве одлуке Хашког суда, пренео је индеx.хр.

Шефица хрватске дипломатије додала је да суђења за ратне злочине чине део функционирања правосуђа и правне државе и да се ти критеријуми примјењују на сваку земљу.

На питање да ли то значи да се не слаже с министром правосуђа Орсатом Миљенићем који је рекао да ће Хрватска инсистирати на томе да Србија суди одговорнима за ратне злочине, између осталог и на Овчари, Пусићева је одговорила да "не види у чему би требало да се слаже или не слаже" и да је реч о условима који су важили за Хрватску и које не поставља само Хрватска, него све државе чланице.

Уочи састанка у Бриселу, Пусићева је изјавила да "Шешељ у првом реду штети Србији, која у овом тренутку на својим улицама има једног полуделог ратног злочинца".

"То је нама суседна земља која је кренула на европски пут и то штети њиховом европском путу, прети Хрватској, али и Босни и Херцеговини, која је мање стабилна и која је тек на почетку свог европског пута", рекла је Пусићева.

Како је оценила, с тог становишта то представља један потенцијално реметилачки фактор, у првом реду у регионалним односима и јавном мњењу у региону.