БЕОГРАД - Премијери Србије и Француске Александар Вучић и Мануел Валс обишли су данас локацију на којој се, средствима француске владе, гради једна од седам породичних кућа у Обреновцу и поручили да ће бити завршена до Божића.

Вучић је у разговору са петочланом породицом Ивашковић, у насељу Забрежје, у Обреновцу, рекао да се санација последица поплава у том граду полако приводи крају и да ће људи бити задовољни.

"Када за седам дана потпишемо уговор са једном фирмом, чији назив још не могу да објавим, мислим да ћемо завршити своју мисију у Обреновцу", рекао је премијер.

Валс је оценио да ће изградња куће бити леп поклон за Божић за породицу Ивашковић, подсетивши да је и Француска у више наврата била погођена поплавама.Он је истакао да нико није заштићен и да је нужна превенција природних катастрофа. Према његовим речима, потребна је и солидарност, какву су показале Француска и Србија.

Изградња седам породичних кућа у Обреновцу, површине од 80 или 100 метара квадратних, почела је ове недеље, а извођачи радова су француске компаније Лафарж, Сен-гобен група и Шнајдер електрик, које ће у те објекте уградити своје најквалитетније материјале.

Власник куће Дејан Ивашковић рекао је Танјугу да је добио обећање да ће градња куће бити готова до зиме, до када би требало да се усели.

"Тада би све требало да буде готово по принципу кључ у руке. Чекали смо неко време, али смо увек веровали да ће све бити завршено", рекао је Ивашковић додајући да су куће његових првих комшија такође оштећене током поплаве, али да се за сада на њима не ради.

Француска влада донирала је новац за градњу седам кућа у Обреновцу и то у износу од 300.000 евра, али и новац за реконструкцију основне школе "Јефимија", за обнову дела канализације и за аутобус који ће превозити децу ометену у развоју.


НИКОЛИЋ ЗАХВАЛАН НА ПОДРШЦИ СРБИЈИ, ВАЛС ПОРУЧИО ПРЕДСЕДНИКУ ДА СУ ЊЕГОВЕ ГЛАС МУДРОСТИ


Председник Србије Томислав Николић примио је данас премијера Француске Мануела Валса.

Oн је поручио француском премијером Мануелом Валсом да је Француска велика подршка Србији на њеном европском путу, а да се показала и као прави пријатељ током недавних поплава.

Пожелевши добродошлицу Валсу у име свих грађана Србије, Николић је изразио уверење да је синтагма на споменику захвалности "Волимо Француску, као што је она волела нас" и даље утиснута у наша срца.

"Нажалост, све је више уобичајено да се пријатељство мери економским параметрима и многе земље су претекле Француску у тој области", нагласио је председник Србије.

Према његовим речим, успешно спровођење реформи, стручна радна снага, различите олакшице за инвеститоре, одличан географски положај, као бројни споразуми о слободној трговини представљају Србију оптималном дестинацијом за стране инвеститоре.

"Француска је велика подршка на нашем европском путу, а показала се и као прави пријатељ током поплава које су нас задесиле", рекао је Николић и додао да је захваљујући подршци француског председника Франсоа Оланда одржана донаторска конференција у Бриселу, на којој су прикупљена значајна средства за помоћ поплављеним подручјима.

Николић је такође истакао да је Србија посвећена миру и стабилности у региону и да је зато активна у разговору са Приштином.

"Ми смо посвећени обезбеђивању нормалног живота грађана у покрајини, али не можемо направити ниједан корак ка признавању једнострано проглашене независности Косова", нагласи је Николић.

Он је упозорио француског премијера на пројекат Велика Албанија и да се све учесталије провокације Албанаца у региону могу претворити у проблем већих размера, који неће моћи да реши ни Европска унија.

Валс је речи председника Николића назвао гласом мудрости. Француски премијер је изразио дирнутост искреним пријатељством српског народа које је видљиво на сваком кораку.

Он је информисао Николића да је разговарао са српским руководством о унапређењу сарадње у области пољоприведе, индустрије, изградњи метроа, аеродрома и да ће Француска, уколико је Србија спремна, понудити своју експертизу и наметнути се као најбољи страни партнер.

Француског премијера је интересовало и како Николић види ситуацију у БиХ и РС, на шта је председник Србије одговорио:

"Србија неће урадити ништа да дестабилизује Босну и Херцеговину, али Европска унија треба да уложи већи напор да би та држава боље функционисала".

Валс је разговарао и са градоначелником Београда Синишом Малим.

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: ПРИЧА О ФРАНЦУСКО- СРПСКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ

Француски медији известили су данас о посети премијера Француске Мануела Валса Србији истичући у први план везе које уједињују две земље.

"Фигаро" доноси текст под насловом "Мануел Валс у Београду: прича о француско-српском пријатељству".

Текст о везама које уједињују две земље почиње реченицом исписаном на Споменику захвалности Француској на Калемегдану - "Волимо Француску као што је она нас волела".

"Упркос срџби и бесу Срба 1999., када је Француска учествовала у НАТО бомбардовању њихове земље (Споменик захвалности Француској био је том приликом прекривен црним платном), интензитет односа наших двеју земаља, уједињењих кроз векове пред турском претњом, немачким империјализмом или нацистичким варварством, сигурно није промакао Мануелу Валсу", наведено је у чланку.

Подсећајући на седам векова блиских односа двеју земаља, "Фигаро" примећује и да су боје српске заставе изабране на основу боја француске заставе.

РадиоFrans enternasional (РФИ) наводи да је циљ Валсове посете Београду унапређење економских односа Француске и Србије и истиче да је премијер, први пут откад је ступио на чело владе, позвао делегацију челника великих француских компанија и малих и средњих предузећа да га прате у посети.

"За француског премијера, Србија, стратешка земља на Балкану, предуго занемаривана, може да постане партнер првог реда", оцењује РФИ и додаје да Париз подржава чланство Србије у ЕУ.

Агенција Франс прес известила је да је Валс у Београду обећао да ће Француска пружити Србији "братску руку" на путу ка чланству у ЕУ.

Француска агенција пренела је и да је француски премијер подсетио Београд на значај добрих односа с Приштином и наставак постизања напретка у дијалогу јер ће то, како је казао, убедити државе чланице ЕУ у посвећеност Србије евроинтеграцијама.


МАЛОМ КОПИЈА ТЕЛЕГРАМА

Валс се у Старом двору срео и са градоначелником Београда Синишом Малим, са којим је разговарао о изградњи београдског метроа, учешћу француских инвеститора у пројекту управљања отпадом, обнови и завршетку изградње водовода и канализације, као и о концесији на Аеродрому.

Француски премијер поклонио је Малом копију телеграма који је Франше д’Епере послао Граду Београду, а у коме је саопштено да наша престоница добија највеће француско одликовање - Легију части. (М. Т. К.)

Прочитајте још:
* Валс: Србија на историјској прекретници, француска влада је ту да вам помогне