БЕОГРАД - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је од француског премијера Мануела Валса добио обећање да ће Србија имати још снажнију подршку Франсуцке на европском путу те да је важно и да имамо конкретну економску и сваку другу сарадњу и корист.

Француски премијер допутовао је данас у дводневну посету Београду где га је дочекао српски премијер.

После свечаног дочека, двојица премијера имали су тет-а-тет састанак, након којег је уследио француско-српски пословни форум који је у току. Након тога следи пленарни састанак двеју делегација.

Француског премијера су поред Вучића дочекали и градоначленик Београда Синиша Мали и десет министара у Влади Србије. Предвиђено је и потписивање више споразума, а затим конференција за штампу.

Вучић је на састанку с премијером Француске и привредницима из те земље навео да са позиције пријатељства које везује две земље треба да пређемо још снажније на економске теме.
"Србија је добро место за француске инвеститоре", поручио је премијер Вучић.

Подсетивши да укупна економска размена прелази 700 милиона евра, да је Србија извезла 256,6 милиона евра у Француску, што је десетогодишњи максимум, а да је увезла робу вредну више од 400 милиона евра, Вучић је оценио да је Француска једна од првих земаља која је дошла у Србију после 2000. године и да су у Србији сви поносни на Мишелин, Лафарж...

С обзиром да су у Србији 502 предузећа у процесу приватизације Вучић је рекао да очекује веће учешће француских фирми у том процесу.

Он је навео са Валсом је разговарао и о великим инфраструктурним пројектима, да је било речи и о Аеродрому Никола Тесла који има процентуално највећи раст броја путника у Европи те да постоји потреба за новом пистом коју би, како је навео, Србија могла да изгради са француским партнерима.

Премијер је поменуо и да је с гостима из Француске разговарао о метроу у Београду, да меморандум који постоји треба да буде обавеза и додао да би након мера фискалне консолидације које Србија спроводи и учинка који буду донеле, могло да се крене у изградњу.

Истакавши да је Србија веома добро место за француске инвестиције, премијер је у прилог томе навео да је Србија донела добар Закон о раду, али и законе о приватизацији и стечају, као и да је прва земља југоисточне Европе која је самоиницијативно, без притиска споља, храбро кренула у мере фискалне консолидације.

"Желимо да допринесемо напретку и да створимо услове за улагање француских компанија. Мислим да смо и најбољим могућим субвенцијама помогли рад француских компанија као што је, на пример, компанија "Мишлен", рекао је Вучић обраћајући се делегацији француских привредника на челу са премијером Валсом и подсетио да Србија има слободну трговину и са земљама ЕУ, Руском Федерацијом, Казастаном и Турском.

Такође, Србија је једина земља овог дела света која има добру сарадњу са земљама ЦЕФТ-а са којима има изражен суфицит, констатовао је премијер и још једном позвао привреднике из Француске да улажу у Србију где су, како је рекао, увек добродошли.

Валс: Србија на прекретници, наша влада је ту да вам помогне

Премијер Француске Мануел Валс рекао је да Француска схвата да се Србија налази на историјској прекретници и да његова земља има амбиције за Србију које су на нивоу оних које има српски премијер Вучић.
"Знам да нас сада слуша велики број Срба и то нас обавезује да будемо на нову. Наша влада је ту", поручио је Влас на отварању српско-француског бизнис форума.

Истакавши да и чињеница да се форум одржава на почетку његове посете Србији показује колики значај Француска придаје економској сарадњи, Влас је рекао да добре историјске везе између две земље сада морају да се унапреде много јачим економским везама.

"На вама, привредним субјектима да обезбеде идеје, инвестиције и радна места. Премијер Вучић нам је поставио циљ високо тиме што је рекао колико је радних места у Србији отворила Немачка", рекао је Валс, подсетивши да је Француска тек десети директни инвестирор у Србији.

Према његовим речима, трговинска размена није на задовољавајућем нову али напредује.

Посебно је истакао значај чињенице да је у порасту извоз Србије у Француску и то за 37 одсто у периоду 2012/2013. године и још 33 одсто током првих осам месеци ове године.
"То повећање извоза у Француску и друге земље је добра вест за економију Србије. То потврдује да стратегија владе Србије даје резултате. На нама са француске стране је да успоставимо равнотежу трговинског биланса".

Говорећи о ентузијазму и поверењу у сарадњу са Србијом, Валс је рекао да се они базирају на два позитивна сигнала - опредељењу Србије да иде у ЕУ и кохерентности размена између две земље.
"Иако је тешко ускочити у воз у покрету Србија је на путу ка ЕУ већ оставарила значајне напоре, а последњи Извештај ЕК је био веома позитиван", рекао је Влас, додавши да се Србија определила да се организује за нови начин функционисања економског живота.

"Знам да сте одлучно предузели реформе", рекао је Валс.

Говорећи о областима најперспективнијим за сарадњу Валс је посебно истакао инфраструктуру и саобраћај, нагласивши да би без железничких веза и аутопутева економски развој Србије био хендикепиран.
"У Француској имамо знања и искуства које желимо да поделимо", рекао је он.

Најављујући Меморандум о разумевању за градњу метроа у Београду, француски премијер је рекао да ће то бити структурни пројекат за Београд и Србију, посебно ако се има у виду амбициозна визија премијера Вучића за главни град.

Меморандум ће бити потписан и за Аеродром Никола Тесла, рекао је Валс и додајући да експерти раде на проналажењу најбољих решења за финансирање пројекта метроа, закључио: "Меморандум један папир, ми чекамо реализацију".

Потписивање више споразума

Србија и Француска би данас требало да потпишу шест споразума, међу којима и меморандуме о разумевању о градњи метроа и о развоју међународних аеродрома у Србији.

Планирано је да премијери Вучић и Валс и градоначелник Београда Синиша Мали потпишу Меморандум између двеју влада и града Београда о разумевању о градњи метроа.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник компаније „Ванси аеропор“ и генерални директор аеродрома „Никола Тесла“Саша Влаисављевић треба да потпишу Меморандум о разумевању о развоју међународних аеродрома у Србији.

Директор Дирекције за стратегију и инвестиције Милош Стојановић и директор компаније „Шнајдер електрик Србија“ треба да потпишу Писмо о намерама између јавних предузећа „Електропривреда Србије“ и „Шнајдер електрик“.

Планирано је и да министар за рад, запошљавање , борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро потпишу Споразум између двеју влада о социјалној сигурности.

Министарка Михајловић и амбасадорка Моро треба да потпишу Споразум у области саобраћаја и инфраструктуре, а министар привреде Жељко Сертић и генерални директор француске Агенције за техничку подршку Ањес Арсије Споразум о техничкој сарадњи у области јавно-приватног партнерства.

Валс ће се у петак састати с председником Србије Томиславом Николићем и градоначелником Београда Синишом Малим, најављено је на вебсајту француске владе.

Премијери Вучић и Валс ће потом, како је наведено у саопштењу владине Канцеларије, предводити делегације двеју земаља на церемонији полагања венаца на Споменик захвалности Француској на Калемегдану, где ће се и обратити пристунима.

Вучић, Валс, Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић састаће се затим у згради општине Обреновац, где ће се обратити медијима, и обићи ће локалитет на којем ће једној вишечланој породици бити изграђена кућа.

Премијер Валс ће током посете Београду разговарати и са студентима Београдског универзитета и члановима француске заједнице у Србији, најављено је претходно из Париза.

Прочитајте још:
* Мануел Валс: Гледа Обаму, види Саркозија
* Еро поднео оставку, Валс нови премијер Француске
* Валс из Париза доводи 35 привредника
* Из Француске пуна подршка храбрим реформама