ДЕМОКРАТСКА странка Србије започела је преговоре са странкама, покретима, удружењима и интелектуалцима за формирање блока који ће назвати „патриотско-суверенистичи“ - сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, коначан изглед тог новог опозиционог савеза требало би да буде познат до краја године. Председница ДСС Санда Рашковић Ивић сутра ће на Сајму књига посетити и промоцију књиге Покрета Двери, што ће бити први јавни сусрет са члановима њиховог старешинства после њене победе на страначким изборима.

Она ће у понедељак потписати споразум о заједничкој сарадњи и са избегличким удружењима, а припрема се и серија разговора са угледним интелектуалцима.

Према сазнањима „Новости“, формирање блока требало би, између осталих, да подрже и Мило Ломпар, професор Филолошког факултета, Леон Којен, пензионисани професор Филозофског факултета, Јован Душанић, професор економије, Игор Ивановић, публициста...

Врх ДСС очекује да суверенистичком блоку приђу и представници националних мањина у земљи, који су патриотски оријентисани. У ДСС су расположени да поново привуку неке осниваче, а међу њима и Милана Шећеровића и адвоката Мирка Поповића, као и некадашње високе функционере Мирка и Драшка Петровића.

Тај блок ће бити отворен за сарадњу и са Српским отаџбинским фронтом, који планира да оснује Синиша Ковачевић.


ОСТАЈЕ НЕУТРАЛНОСТ

САНДА рашковић Ивић је поручила јуче да ДСС није и никада неће одустати од својих темељних начела: неутралност Србије, против уласка у ЕУ и НАТО, за јачу сарадњу са Русијом и РС:

- Један од корака који може да допринесе остварењу ове политике јесте сарадња и обједињавање свих оних којима је на срцу слободна Србија.