У Дому Народне скупштине почела је посебна седница на којој ће бити изабрана нова влада, а мандатар за њен састав Александар Вучић поднеће експозе и представити мере и планове које ће његов кабинет спровести у наредном четворогодишњем мандату. Избор владе и полагање заклетве председника и чланова владе је једина тачка дневног реда. Мандатар Вучић ће поднети детаљан експозе, који је, како је Тањугу речено, написан на око 70 страна и очекује се да ће његово представљање трајати око три сата. Влада Србије имаће 19 чланова, међу којима ће бити и два министра без портфеља и премијер. Према Закону о влади, владу бира републички парлемент после конституисања на предлог мандатара.

Прочитајте и:

Састав Владе Србије премијера Александра Вучића

10:55 - ИЗБОРУ ПРЕМИЈЕРА ПРИСУСТВУЈУ ПАТРИЈАРХ, ДИПЛОМАТСКИ КОР...

У Дом Народне скупштине стигли су представници дипломатског кора, верских заједница, партријарх српски Иринеј, гувернерка Јоргованка Табаковић, а позвани су и председник Србије Томислав Николић, представници највише судске власти, САНУ, као и представници војвођанске скупштине и владе...

11:31 - ВУЧИЋ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА ПРЕСТАНЕМО ОД СРБИЈЕ САМО ДА ТРАЖžИМО

Мандатар за састав српске владе Александар Вучић поручио је у недељу у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

"Данас сам овде знајући да од сваке реченице зависе животи наше деце и сваког грађанина и тресем се као прут јер одговорност коју осећам не могу да поредим ни са чим", рекао је Вучић на почетку обраћања посланицима у Скупштини Србије а образлажући програм будуће владе.

"Желим резултат за Србију, земљу због које ћемо засукати рукаве. Наша Србија је све што имамо и време је да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо", рекао је Вучић.

Додао је и да не би стајао пред посланицима данас да није уверен да су циљеви владе достижни.

11:37 - ВУЧИЋ: ОДЛУЧНОСТ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ РЕФОРМИ

Вучић је рекао да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи.

Будућа влада јединствена је по много чему, подсетио је, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

"Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот", рекао је Вучић.

Он је навео да при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер, како је навео, сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

"Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака", рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.

11:50 - ВУЧИЋ: ЦИЉЕВИ ВЛАДЕ ДОСТИЖНИ, АЛИ МОРА ВИШšЕ ДА СЕ РАДИ

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео је да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања али је учинак био слаб, те додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

Постављам високе и амбициозне циљеве и стандарде али и радим да бих те циљеве остварио, навео је Вучић и подсетио да су превише политичари продавали бајке српској јавности, неодговорно су се понашали и трошили оно што суштински нисмо имали.

"Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо", рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу а ни штедња нам није јача страна.

Он је подсетио на речи Душка Радовића да је Београд прљав и да Београђани остављају трагове попут Ивице и Марице да могу да се врате кућама и навео да је слично и у Србији, а да ми увек мислимо да је неко други то урадио.

У своје име и име људи којима ћу бити на челу поручујем да ћемо да волимо Србију да хоћемо да је мењамо, побољшавамо и желимо да изградимо пристојно толерантно и успешно друштво.

11:54 - ПРОГРАМ ЗА ОПОРАВАК И ОЖИВЉАВАЊЕ НАЦИЈЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије доношењем пакета реформи у парламенту, развијање приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

Вучић је рекао да ће бити донет опсежан пакет реформских закона који ће у Србији створити право тржишно окружење и помоћи да се уништи корупција, реформисати начин пословања у Србји нове инвестиције.

"Током прве недеље маја реформски пакет биће у парламнету на расправи, замолио сам председницу Скупштине да до 15. јула, за око 65 дана и ноћи, први пакет реформских закона буде усвојен", рекао је Вучић.

Борба за реформе би била непрестана у наредне четири године, рекао је Вучић, уз дијалог и сагласност најавећег броја друштвених чинилаца.

Други задатак је развијање приватног сектрора, давањем подстицаја малим и средњим предузећима, како би запошљавали више људи и смањењем броја људи у јанвом сектору.

"Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље. Влада ће престати са трошењем новца и угађањем себи", рекао је Вучић.

Трећи задатак биће консолидација буџета смањејнем трошкова и повећањем прихода, како бисмо имали више новца за радна места, подизање животног стадндарда, образовање, здравље, инфраструктуру.

Према његовим речима, кад се држава упусти у ова три задатка, Србија ће бити боље место за инвестирање и за две или три године Србија може бити најживља и најпривлачнија екомија на Балкану и југоисточној Европи.

12:00 - ВУЧИЋ: ДОК САМ ПРЕМИЈЕР РАДИЋЕМО ПОШТЕНО И ОДГОВОРНО

Први и највазнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, а не само на годину- две, рекао је на представљању експозеа Владе Србије мандатар Александар Вучић, уз обећање да ће док је он премијер влада радити поšтено и одговорно.

Он је навео да ће управо због тога две трећине његовог екпозеа бити посвећено економији, која ће, како каже, бити приопритет у наредне четири године.

"Нема успеха без промена у понашању и радним навикама, а ми имаммо политичку вољу да промене и спроведемо", поручио је Вучић.

За то је, како је нагласио, неопходна промена менталитета и размишљања грађана.

"Знање је највећи капитал, а држава ће подржати оне који покажу иницијативу, знање и идеје. Желимо да помогнемо младима да приуште себи дом", поручио је Вучић.

12:04 - ПЕТ УСПЕХА ПРЕТХОДНЕ ВЛАДЕ

Кандидата за председника Владе Србије оценио је да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у Европску унију, разговоре о нормализацији односа са Приштином...

12:34 - ВУЧИЋ: УЧИНИЋЕМО СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ДА НЕ СМАЊУЈЕМО ПЕНЗИЈЕ

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањену пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит

другим средствима и методама, изјавио је данас мандатар Александар Вучић образлажући експозе посланицима у Скупштини Србије.

"Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе.

12:42 - ВУЧИЋ: ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРТУ БИЋЕ СМАЊЕНЕ 10 ОДСТО

Плате у јавном сектору биће смањене за десет одсто, биће укинут солидарни порез, а до краја 2016. године, плате у јавном сектору биће више него сада, рекао је данас мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

То је део фискалне консолидације која мора бити обављена у првих сто дана нове владе, а ребаланс буџета биће урађен до краја јуна, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

"Смањење за десет одсто у јавном секору, биће укинути содлидарни порез који је био неопходна мера, а на крају 2016. плате у јавном сектору биће више него сад", рекао је Вучић.

13:20 - ПРИВАТИЗАЦИЈА ТЕЛЕКОМА И ЕПС

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је приватизацију већине предузећа у државном власништву, укључујући Телеком и Електропривреду Србије.

Вучић је најавио и хитно реструктурирање Србијагаса, као и приватизацију дела Железница Србије који се бави превозом робе, док за Лутрију Србије, како је рекао, већ постоје страни партнери, заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу.

Биће приватизован и РТБ "Бор", а до средине године требало би да почне приватизација Дунав осигурања, као и решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године.

Вучић је најавио заврšетак реструктурирања 153 друштвена предузећа, као и разрешење ситуације у Железари Смедерево и компанији Симпо, чије је пословање оценио "неодрживим".

13:26 - НЕДОСТАЈЕ НАМ ДИСЦИПЛИНЕ, ИЗГУБИЛИ СМО ВЕРУ

Мандатар за састав владе Александар Вучић значајан део експозеа пред посланицима посветио је данас потреби реафирмације основних вредности, јер су, рекао је, само у другачијем вредносном систему могући опоравак економије и модернизација Србије.

"Један од највећих предуслова за опоравак Србије јесте промена начина размиšљања.

Досад смо важžили за народ који је знао против чега је, али није знао за šта је", рекао је Вучић указујући на једну од важних промена менталитета и навика, на коју је апеловао.

"Недостаје нам дисциплине, изгубили смо веру", поручио је Вучић и додао да се у Србији јаке средње класе, земљи једнаких šанси за све морају променити однос према раду, јер "Србија какву žелимо, није једнака стварности у којој живимо".


13:38 - ВУЧИЋ: АУТО-ПУТ ОД БЕОГРАДА ДО МОРА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не кредита, и најавио да ће у року од четири године бити завршен ауто-пут Београд-Црна Гора од 270 километара.

"То би за нас био недвосмислено велики успех и огроман резултат", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Истакавси да Србија више ништа не може да гради из кредита због висине јавног дуга, Вучић је оценио да није чудо што људи сматрају да је немогуће завршити градњу путева, железница, мостова, без обзира на велики новац који је издвајан, јер и поред најава до сада пројекти нису завршени.

13:57 - РЕБАЛАНС У ЈУЛУ

Будући премијер Александар Вучић најавио је данас, у оквиру реформске политике, и низ конкретних мера, као и рокове за њихово спровођење. Међу најављеним мерама су доноšење "најопсежнијег и најмодернијег" пакета реформских закона.

Ти закони ће, рекао је Вучић, током прве недеље бити у скупштинској расправи.

"Замолио сам Мају Гојковић да до 15. јуна тај први део економског пакета буде усвојен", пренео је Вучић и додао, обраћајући се посланицима:

"Замолио бих вас да заседате дан и ноћ и викендима како бисмо показали народу да смо озбиљни. Јеšћете, спавати и умивати се у овој Скупšтини, али до 15. јула реформски закони ће бити усвојени".

"То ће бити прва фаза", прецизирао је Вучић и додао да планира и ребаланс буџета до краја јуна.

14:02 - ВУЧИЋ: МЕДИЈСКИ ЗАКОНИ ДО ЛЕТА, ТЕМЕЉ ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да ће до лета бити донет сет медијских закона са циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана.

"Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију - информисање је слободно", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је навео да ће и област јавних сервиса бити уређена тако да функционишу по највишим стандардима и да буду "локомотива слободног новинарства" али и да више него сада емитују културне и образовне програме.

"Желимо да омогућимо истинску самосталност јавним сервисима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу "слободно да крстаре и истражују шта год пожеле без било какве бојазни".

14:02 - ОТВАРАЊЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Говорећи о култури, Вучић је рекао и да ће у току мандата ове владе бити поново отворен Народни музеј у Београду и истакао да се "стиди што у Србији живе деца која нису имала прилике да посете музеј".

Наводећи да не жели никога да криви, Вучић је рекао да се не би добро осећао у случају да музеј не буде отворен за време његовог мандата.

"Уверавам вас да ће влада коју будем водио посвећивати значајан простор култури", навео је Вучић.

14:06 - ВУЧИЋ: ВЕЛИКИ БРОЈ ВУКОВАЦА НИЈЕ ПОХВАЛА

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом месту, рекао је данас пред посланицима у парламенту Србије мандатар Александар Вучић додајући да је "знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију".

"Сваки трећи ђак нам је функционално неписмен, деца уче из књига старих 20 година у ери технолошких информација, где је информацији потребно 28 секунди да прострују светом. Школски програми затрпани су неважним информацијама и не постоји јасна селекција информација која ће омогућити општа знања за даље животно опредељење", навео је Вучић мане насег образовног система.

Због таквог система образовања, додао је, деца нам излазе из школе неспремна за свет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити "укинуте" неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањајна оцена и давања испита без учења.

"Велики број вуковаца није похвала", навео је.

14:08 - ФОРМИРАЋУ ЈЕДИНИЦУ ЗА ИМПЕМЕНТАЦИЈУ ОДЛУКА ВЛАДЕ

Будући премијер Александар Вучић најавио је данас формирање Јединице за импементацију пројеката при Влади Србије, која ће надгледати спровођење у праксу одлука владе и закона који буду донети.

"Јединица ће одговарати министру финансија и мени као премијеру", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је кључно да се закони који буду донети спроводе, а не да остану слово на папиру.

14:11 - ВУЧИЋ:ПОСЕБАН ФОНД ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ,ПРЕПОЛОВИТИ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

Приоритет у организовању здравственог система биће успостављање хитне услуге и службе за примарну и здравствену негу, а биће формиран и посебан приватно- јавни фонд за децу чије лечење не покрива Републички фонд за здравствено осигурање и за ургентне случајеве, рекао је данас у експозеу пред посланицима у републичком парламенту мандатар Александар Вучић.

Вучић је нагласио да успостављање хитне услугу и службе за примарну и здравствену негу неће бити обављено тако што би се још новца просипало у нездрав систем већ реорганизацијом система.

Он је најавио и да ће се укинути две године обавезног стажирања пре специјализације, тако да ће лекари моћи одмах да почну са специјализацијом, како би више њих било на услузи заједници.

14:14 - ВУЧИЋ:ДРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА ПОДРШКА А НЕ СМЕТЊА УЛАГАЧИМА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и увођење одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Представљајући у Скупштини Србије експозе нове владе, Вучић је истакао да ће бити успостављена обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима, и да ће томе умногоме допринети агресивно увођење електронске управе.

14:16 - И МИНИСТРИ СУ СМЕЊИВИ

Будући премијер Александар Вучић најавио је да ће на шест месеци бити анализиран учинак министара у његовом кабинету.

"Неће бити велике буке због реконструкције", рекао је Вучић, најављујући да ће министри који не задовоље бити замењени.

Он је поновио да министарства неће бити феуди, нити ће дозволити да министри, како есе то раније догађало, од своји ресора направе "сопствено краљевство", које ником не одговара.

14:24 - ВУЧИЋ: ПРЕУИЗИМАМ ПУНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА РАД ВЛАДЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је експозеом у Скупштини Србије смелу реформску политику будуће владе, чији циљ је опоравак економије и модернизација Србије.

У оквиру опсежног експозеа он је изнео и правце будуће политике и темељан програм рада владе у свим секторима.

"Преузимам пуну одговорност за све одлуке будуће владе, први ћу сносити последице", рекао је Вучић и додао да данас не би стајао пред посланицима да није уверен да су циљхеви које је изнео - остварљиви.

"Први и најважнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период", рекао је Вучић.

Међу три кључна задатка свог кабинета Вучић је навео реформу функционисања економије, развој приватног сектора и консолидацију буџета.

14:36 - ЕФИКАСНИЈЕ СУДСТВО ЦИЉ РЕФОРМЕ ПРАВОСУЂА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да је циљ реформе правосуђа стварање услова за ефикасно вођење судског поступка, јачање капацитета носилаца правосудних функција, као и јачање државних органа који учествују у борби против организованог криминала и корупције.

Вучић је истакао да ће бити спроведене темељне промене како би се решили постојећи проблеми у српском правосуђу и уједначила судска пракса.

"У ту сврху биће организовано сертификационо тело и као обавезујуће увешће се објављивање судских облика у свеобухватним и лакодоступним електронским базама заједно са прописима и судским статистикама", рекао је он.

Увођење нових и усавршавање постојећих правосудних професија, како је рекао, биће један од приоритета деловања Министарства правде, додавши да је примена Закона о јавном бележништву, у септембру, повећати правну сигурност и ефикасност у обављању правних послова.

15:08 - ЂУРИШИЋ:НДС НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ИЗБОР НОВЕ ВЛАДЕ

Коалиција окупљена око Нове демократске странке неће данас подржати избор нове Владе Србије јер, како је рекао шеф одборничке групе НДС Марко Ђуришић, предложени министри не уливају поверење да ће влада остварити циљеве које је мандатар Алексанадар Вучић изнео пред посланике.

Ђуришић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће НДС гласати против избора нове владе и да се поставља питање колико је она уопште нова с обзиром на то да има осам нових кандидата за министре и 11 старих.

15:45 - УМЕСТО О ЕКСПОЗЕУ, О САНЏАКУ, МИТИНГУ, ПРИСТОЈНОСТИ

Почетак скупштинске дебате после експозеа мандатара Александра Вучића и предлога састава његовог кабинета обележила је полемика представника СДА и СДПС, пошто је лидер СДА Сулејман Угљанин изнео низ оптужби на рачун кандидата за министра трговине Расима Љајића.

“Имамо оне Бошњаке који су повлашћени и све остале Бошњаке који су од рођења сумњива лица. Не можемо да дозволимо да се једним Бошњацима полиција клања, а да други не могу ни куће да граде”, рекао је Угљанин, наводећи да је поновним предлагањем Љајића за министра у влади послата порука - бирајте кога хоћете ми ћемо да вам одредимо газду.

Он је навео да Љајић од владавине ДОС-а “ведри и облачи Санџаком” и извинио се грађанима Србије и Санџака што је, каже, морао да изнесе ту "ружну истину".

15:54 - ЂИЛАС:НИЈЕ НОВА, ВЕЋ РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА

Шеф посланичке групе ДС Драган Ђилас тврди да мандатар није предтсавио нову већ реконструисану владу, да је та влада плод компромиса и да су на њено формирање имале утицај велике силе, те да ће сва власт бити у рукама будућег премијера.

Ђилас је новинарима у Скупштини Србије рекао и да очекује да ће до реконструкције владе доћи за око годину дана.

У том контексту, он је навео да су у новој влади место заменили Вучић и досадашњи премијер Ивица Дачић, као и министри Зорана Михајловић и Александар Антић а све то је, како тврди, могло да се уради без избора и без губљења времена.

Ђилас је рекао да се никада није десило да два министра замене ресоре, а остану у влади.

16:56 - ВУЧИЋ БОШЊАЦИМА: БУДИТЕ СТРПЉИВИ, ВИДЕЋЕТЕ БРИГУ ВЛАДЕ

Мандатар за састав владе Александар Вучић поручио је данас Бошњацима да буду стрпљиви па ће видети да ли ће убудуће имати већу бриге владе.

Вучић је у Скупштини Србије, оговарајући на оптужбе председника СДА Санџака Сулејмана Угљанина изнете на рачун кандидата за министра Расима Љајића, рекао "како је могуће да се толико тешке оптужбе износе, а да не постоји ниједан поступак".

Он је поручио да ће држава Србија имати једнак однос према свим мањинама и да ће о Бошњацима, Мађарима и другима бринути на једнак начин.

"Молим Бошњаке да свуда где живе у Србији - Тутину, Новом Пазару, Сјеници, Новој Вароши покажу стрпљење и виде да ли ће држава показати већу бригу или не", рекао је Вучић.

17:02 - ВУЧИЋ: НИ ЗОРАНА НИ АНТИЋ СЕ НИСУ ЛАКО САГЛАСИЛИ,ОДЛУКА МОЈА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да је његова одлука била да Зорана Михајловић води ресор саобраћаја, а Александар Антић енергетике, иако се ниједно од њих двоје са том одлуком нису лако сагласили, али да верује да је то потребно због нове енергије и промена.

"Предложио сам то јер је то најбоље за Србију.

17:27 - ВУЧИЋ: САМИ СМО САСТАВЉАЛИ ВЛАДУ

Мандатар нове Владе Александар Вучић рекао је, одговарајући на примедбе изнете на његов експозе, да нико са стране, па ни представници велких сила, нису утицали на састав Владе, јер се са њим тако не разговара.

Ви сте се сигурно шалили зато што знате да са мном нико на тај начин не разговара, рекао је Вучић, обраћајући се председнику Демократске станке Драгану Ђиласу.

Овде су амбсадори и они знају да тако са мном не могу да разговарају и ни један се не би усудио да помисли да ми каже ко ће да буде министар, објаснио је Вучић, који сматра да то зна и Ђилас, али ово је политичка утакмица и може да износи другачије тврдње.

18:30 - ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СТИГАО У СКУПШТИНУ

Председник Србије Томислав Николић стигао је у Скупштину Србије где би ускоро требало да буде изабрана нова Влада Србије.

У парламенту се очекује завршетак расправе о избору нове владе, након чега посланици треба да гласају, а министри и премијер да положе заклетву.

Када посланици изгласају нову владу, министри полажу заклетву која гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

19:11 - О ВЛАДИ ГЛАСАЊЕ ЈАВНОМ ПРОЗИВКОМ

У Скупштини Србије почело је гласање о избору Владе Србије јавном прозивком, што је одлучено већином гласова.

Парламентарци истровремено гласају за премијера и чланове нове владе као и њен програм који је данас у трочасовном експозеу изнео мандатар Александар Вучић.

Како је предложио мандатар, осим њега у влади ће бити још 18 чланова.

19:15 - ГРАЂАНИ ИСПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЧЕКАJУ ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА

Испред Дома Народне скупштине у коjоj jе у току седница на коjоj ће бити изабрана нова Влада Србиjе окупљаjу се грађани коjи очекуjу да ће им се након полагања заклетве обратити премиjер Aлександар Вучић.

Испред бине коjа се поставља, а поред коjе су и два видео бима, налазе се већ и броjне новинарске екипе коjе такође очекуjу обраћање новог премиjера.

Грађани коjи се окупљаjу носе заставе Србиjе као и заставе и обележjа СНС.

Oкупљени се, осим испред платоа код парламента, налазе и у Пионирском парку, а саобраћаj на Tргу Николе Пашића jе заустављен у оба правца.

19:23 - СРБИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ

Србија је вечерас добила нову владу на чијем је челу Александар Вучић, а за њу је гласало 198 посланика Народне скупштине.

Од 250 у сали је присутно било 228 посланика, од којих је за избор владе гласало 198, против 23, уздржаних шест, један није хтео да гласа.

19:29 - САСТАВ ВЛАДЕ

Чланови кабинета премијера Вучића су: Лазар Крстић, министар за финансије, Душан Вујовић, министар привреде, Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и и зивотне средине, Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, Александар Антић, министар енергетике и рударства Расим Љајић, потпредседник и министар трговине, телекомуникација и туризма Никола Селаковић, министар правде, Кори Удовички, потпредседница и министарка државне управе и локалне самоуправе, Вања Удовичић, министар за спорт и омладину, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова, Братислав Гашић, министар одбране, Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолоског развоја, Златибор Лончар, министар зрдавља, Александар Вулин, министар рада, запошљавања и борацких и социјалних питања, Иван Тасовац, министар културе и информисања, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ, и Велимир Илић, такође министар без портфеља, задужен за ванредне ситуације.

У експозеу премијер Вучић је прецизирао да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије која подразумева и доношење пакета реформских закона, развој приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

19:31 - ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ У СРБИЈУ

Верујем у Србију, која ће ићи напред, бити земља победничког менталитета, ширити стабилност и неће имати непријатеље, изјавио је данас мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић на крају скупштинске расправе о избору нове Владе.

Он је оценио да предстоји много тешких ствари и да ће се грађани неретко љутити на Владу Србије, али да ће се у Србији, уз све тешке мере које буду предузимане, већ од краја 2016. године живети боље и да ће сва примања бити већа него данас.

19:37 - ВЛАДА ПОЛОЖИЛА ЗАКЛЕТВУ

Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије, текст је заклетве коју су данас положили премијер и чланови нове Владе Србије.

Они су у Скупштини Србије потписали текст заклетве, а затим је интонирана химна Србије "Боже правде".

Председник Србије Томислав Николић присуствовао је делу седнице на којем су саопштени резулатати гласања и чланови Владе положили заклетву.

19:41 - ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ОКУПЉЕНИМ ГРАЂАНИМА

Премијер Србије Александар Вучић, по завршетку скупштинске седнице и полагања заклетве, обратио се окупљеним грађанима испред Дома народне скупштине Србије.

20:12 - ЈАГЊЕТИНА НА МЕНИЈУ

ЈЕЛОВНИК у бифеу парламента јуче је био појачан. У понуди за доручак била је салата од пилетине, младог сира и руколе, пита зељаница, јаја, виршле... На менију су биле три врсте чорбе, пастрмка, бранцин, јагњетина, роштиљ, салате... Ту је био и пасуљ и сармице од зеља. Од слаткиша служена је грчка баклава и „москва“ торта. В.Н.

20:43 - КАЦИН ПОЗДРАВИО ФОРМИРАЊЕ НОВЕ ВЛАДЕ

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је вечерас брзо формирање нове владе Србије и изразио очекивање да ће структурне реформе допринети брзом економском опоравку земље.

21:54 - ВЕЛИМИР ИЛИЋ КАО ШОЈГУ

КРУНА вишесатне дебате био је коктел у скупштинском холу, где су премијер и министри примали честитке.  На новопеченог министра без портфеља Велимира Илића први је нелетео бивши премијер Зоран Живковић. Уз честитке се и нашалио:

- Ти си сад наш Шојгу.

Нови премијер је прву честитку примио од потпредседника парламента Игора Вечића. И он и Дачић део коктела су провели са новинарима, а Вучић је упитао „седму силу“ да ли је уморна после напорног дана.

Министар правде Никола Селаковић највише времена провео је са патријархом Иринејом, а затим и са дипломатама. Његова колегиница Зорана Михајловић десетак минута провела је са амбасадором САД Мајклом Кирбијем, а Кори Удовички са шефом делегације ЕУ Мајклом Девенпортом.

А, утисак коктела је и да је Мехо Омеровић из Љајићевог СДПС чврсто загрлио Дачића и шаљиво ликовао:

- Добро је што нисте примили Угљанина у Владу.        В.Н.


23:41 - БАРОЗО ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ

Предеседник Европске комисије Жозе Мануел Барозо честитао је вечерас Александру Вучићу на избору за премијера Србије и нагласио да је ЕУ спремна да помогне у спровођењу реформи И економској стабилизацији земље.

"Српски народ Вам је поверио јасан мандат и огромну одговорност да као централни приоритет Ваше владе наставите са европским интеграцијама и процеш реформи", поручио је Барозо у честитки.

Он је подсетио да је нова Влада формирана у првој години преговора о придруживању, што је кључни тренутак за односе Србије са ЕУ.

23:57 - ЂУКАНОВИЋ ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ ИЗБОР ЗА ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић честитао је вечерас премијеру Србије Александру Вучићу избор на ту дужност.

"У име Владе Црне Горе и у своје име, упућујем Вам искрене честитке поводом избора за председника Владе Републике Србије, уверен да ћете са истом посвећеношћу, сада на новој функцији, наставити да доприносите снажном свеукупном развоју и напретку Ваше земље, као и даљој афирмацији њеног положаја у регионалним, европским и међународним оквирима", наводи се у честитки.

Како је саопштио Биро за односе с јавношћу црногорског премијера, Ђукановић је у честитки изразио најдубље уверење да "историјске везе, многострука повезаност наших земаља и народа, као и вредности које делимо, представљају чврст темељ за даље унапређење пријатељских односа и у времену које је пред нама".

"Сигуран сам, уједно, да ће наше заједничко опредељење према Европској унији отворити нове могућности за континуирано снажење партнерства Црне Горе и Србије и представљати додату вредност у односима наших земаља", наводи се у честитки председника Владе Црне Горе.