НА врата Републичке изборне комисије највише странака закуцаће у „пет до 12“. Рок за подношење кандидатура истиче у петак у поноћ, а још најмање пет партија и коалиција прикупља потписе и припрема завршну документацију.

За улазак у изборну трку потребно је сакупити најмање 10.000 потписа, што је за мање странке велики залогај. Упркос томе, у петак ће листу сигурно предати министар привреде у оставци Саша Радуловић, који предводи покрет „Доста је било“, „Листа националних заједница“ коју чини пет мањинских странака и влашка странка „Ниједан од понуђених одговора“.

Неопходну документацију још прикупљају Партија за демократско деловање Ризе Халимија и СНП „1389“. Уколико сви предају папире, на изборном листићу би требало да се нађе 17 „понуда“ за грађане, односно једна мање него на изборима 2012.

Александар Стевановић из „Доста је било“ каже за „Новости“ да су потписи већ сакупљени:

- Тренутно проверавамо сва имена, да не буде да се неко дупло потписао.

Како нам је рекао први човек НОПО Никола Тулимировић, у „кутијама“ је већ спаковано 10.000 потписа, али се сад прикупљају и резервни, за случај да неки не прође контролу РИК:

- Листу ћемо предати неколико минута пре истека рока, како бисмо били последњи на гласачком листићу.

НЕМА КОМУНИСТА За разлику од прошлих избора, грађани овога пута неће моћи да гласају за Комунистичку партију и Покрет радника и сељака. Какао сада ствари стоје, у изборну трку неће ући ни Социјалдемократски савез.

Документацију комплетира и „Листа националних заједница“.

- Сакупили смо довољно потписа, али чекамо још неки материјал. Листу ћемо предати у петак - каже посланик Емир Елфић, који предводи пет мањинских странака.

Као и на претходним изборима, Риза Халими мучи муку са потписима. У Медвеђи је лоше прошао са само 200 „парафа“, али спас очекује у Бујановцу и Прешеву, где се тренутно прикупља подршка.

Милош Паовић, шеф Изборног штаба Црногорске партије, изјавио је за "Новости" да ће ова странка сутра да преда изборну листу.

Неизвесно је хоће ли Покрет „1389“ бити у трци.

- Сигурно ћемо изаћи на београдске изборе, али су републички под знаком питања. Потрудићемо се да и наша листа, која би се звала „Патриотизам у парламент - 1389“ буде на бирачком листићу - каже Миша Вацић.