ШЕФ преговарачког тима Србије са ЕУ биће именован до краја јула, “у пакету” са новим кадровским решењима у Влади - сазнају “Новости”.

То ће бити тема и састанка лидера владајуће коалиције Ивице Дачића, Александра Вучића и Млађана Динкића у суботу, а ко ће бити кључни преговарач са Бриселом у великој мери зависиће и од коначног договора о реконструкцији владе.

Наиме, није искључено да се ресор спољне политике и европске интеграције фузионишу у једно министарство. У том случају, било би укинуто вицепремијерско место за ЕУ, а УРС би био “намирен” именовањем Сузане Грубјешић за шефа преговарачког тима.

Као могући кандидати за ову функцију до сада су се помињали помоћници шефа дипломатије - Роксанда Нинчић и Лјубица Васић, као и професор са ФПН и некадашњи директор Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић.

У Динкићевом табору нису желели да коментаришу да ли су и којих својих кадрова и ресора спремни да се одрекну, уз поруку да би одлучујућу реч о томе ко ће водити наш преговарачки тим требало да имају Вучић и Дачић.

КАЦИН: НИСТЕ ДОБИЛИ ДАТУМ

- Ја бих рекао да је Србија добила зелено светло, иако овде сви говоре да је добила датум. Ја о датуму не знам ништа, јер ће датум изабрати сама Србија следећим корацима којима ће показати колико је посвећена да са речи пређе на дело - рекао је известилац Европског парламента Јелко Кацин после разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Од Милана Пајевића, директора Канцеларије за ЕУ, чули смо да би договор о шефу тима требало постићи што пре:

- Та личност требало да буде прихватљива и за власт и за опозицију, с обзиром на то да ће преговори са ЕУ трајати дуже од мандата једне владе.

Осим шефа преговарачког тима, у коалицији треба да се договоре и ко ће да предводи државну делегацију у разговорима са ЕУ. У Хрватској је, рецимо, ту улогу имала Весна Пусић, која је на челу Министарства спољних и европских послова. Иако би код нас овај задатак по функцији требало да припадне шефу дипломатије Ивану Мркићу, није искључено ни да тај посао преузму премијер или први потпредседник Владе.

Како нам је речено у Влади, невезано од избора првог човека тима, већ се “кроји” оквирна структура за преговоре. Тако ће Координационо тело за приступање ЕУ, у коме су премијер и 11 чланова Владе, највероватније бити преименовано у Колегијум за преговоре и у њему ће бити Дачић, Вучић, шеф дипломатије и шеф преговарачког тима. Комплетан српски тим за ЕУ, у коме ће, по неким проценама, бити између 2.000 и 3.000 људи, још ће чинити технички преговарачки тим и 35 радних подгрупа, за свако поглавље које ћемо отворити.

Иначе, стручна група координационог тела за приступање Србије ЕУ састала се у четвртак, разматране су процедуре које ће се примењивати током прегледа домаћег законодавства и оцене његове усклађености са правом Уније.