СРБИЈА ће на референдуму одредити судбину споразума Београда и Приштине, ако се Срби са севера Косова и Метохије у уторак обавежу да ће прихватити његове резултате и на терену применити све што пише у бриселском документу.

Овај сценарио у четвртак је открио први потпредседник владе Александар Вучић, по завршетку напетог састанка са делегацијом политичких лидера нашег народа са севера покрајине. Ако наши сународници прихвате овај услов Београда, велико народно изјашњавање могло би да се организује најраније 15. маја, а Вучићев кључни позив је да се сви обавежу на јединство, ма каква одлука да буде.

НИСАМ РАТНИ ПОГЛАВИЦА ПРВИ потпредседник поручио је и да Србија неме снаге за ратовање и војне подвиге, али да “зна шта јој је чинити ако неко нападне наш народ”. - Да се силимо нисмо у ситуацији, нити је то реално. Нисам рођен да будем ратни поглавица Срба, за шта се многи ових дана кандидују. Такви би туђу децу да шаљу у рат. Многи би да ударају у ратне бубњеве, али под условом да не пада киша и да ти бубњеви одзвањају на Теразијама, а не у Дреници.

- Уколико Срби са севера сматрају да Влада и Скупштина немају легитимитет и да угрожавају националне интересе, спремни смо на преиспитивање народне воље. Нека они сами формулишу питање. Ако већина грађана Србије подржи споразум, онда ће Срби са севера морати да учествују у спровођењу споразума. Ако споразум буде одбачен, Влада више неће постојати и поднећу истог момента оставку. Има ли поштеније и одговорније понуде - запитао се Вучић, на венредној конференцији за медије у Немањиној 11.

Први потпредседник подсетио је да је одлука из Брисела једина која држави обезбеђује будућност и уверен је да би већина грађана рекла “да”.

- Заступаћемо оно што је потписано, а ако то буде поражено, не можемо даље да водимо Србију. Али, убеђен сам да свега пет-шест одсто грађана сматра да је споразум лоше решење, и то су они који би да земљу и даље деле на патриоте и издајнике. Сигуран сам да огромна већина људи мисли да је ова влада учинила нешто најбоље за будућност наше деце и државе. Кроз историју смо много пута били подељени, а од тога смо имали стотине хиљада жртава и губљење перспективе за народ и земљу. Ми данас тражимо други пут.

Вучић тврди да кампања против споразума садржи безброј лажи:

НЕКА АМФИЛОХИЈЕ ИЗАЂЕ НА ИЗБОРЕ ВУЧИЋ није крио да је разочаран саопштењем о бриселском споразуму, а посебно оним делом који садржи “неистините политичке квалификације”. - Позивају се на тачку 14, која је преписана из бар 15 аката које је Србија до сада имала, као крунски доказ за признање независности. Дакле, они који су учествовали у писању саопштења, потписивали су и прихватали ово исто много пре овога. Немам никакав проблем да Амфилохије Радовић изађе са изборном листом и победи на изборима, али пре него што се то деси, неће водити политику ове земље. Уз све дужно поштовање.


- Измишљају да нешто продајемо и издајемо, да дајемо независност Косову. Подмећу и да смо уништили српске институције, а, у ствари, смо се изборили за боља решења чак и од фактичког стања. Једини проблем је, можда, помињање косовских закона у тачки 10. И поред тога, ово је највише што смо могли у датом тренутку. Једнога дана Србија ће се сигурно позивати на овај споразум као на “Дејтон” или Резолуцију 1244.

Први потпредседник не верује да би референдум успорио примену бриселског договора и самим тим угрозио добијање датума за почетак преговора са ЕУ:

- А, треба ли да за те две недеље узмемо мотку и тучемо наше људе да прихвате споразум да би се то некоме свидело? Србија је у претходних осам месеци урадила више него у претходних 12 година, и то признају сви и у Немачкој, и они који подржавају Србију или не. Ако неко тражи разлог да нам не додели датум, увек може да га нађе. Али, не знам како би то могли да објасне грађанима Србије.

Вучић је потврдио да ће Крстимир Пантић и даље остати у Канцеларији за КиМ, без обзира на то што се јавно успротивио примени бриселског документа. Он је најавио и да ће у наредних десет дана обићи наш народ у покрајини и северно и јужно од Ибра.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ
Срби са КиМ: Нећемо учествовати у примени споразума
Филе са Дачићем и Вучићем
у Београду
Састанак акционих тимова у Бриселу: На столу полиција и судови
Кирби: Србија није признала Косово, а нисмо то ни тражили
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------