Кључни састанак политичког дијалога Београда и Приштине биће одржан у утораку Бриселу. Према оценама аналитичара српски врх је пред тешким задатком

10:16 - САСТАНАК ДРЖАВНОГ ВРХА

Директор канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је да ће државни врх Србије данас одлучити ко ће бити у делегацији за наредну рунду бриселских разговора.
Он је гостујући на РТС нагласио да постоји јединство у влади што се тиче овог питања и да премијер Ивица Дачић редовно извештава владу после сваких преговора.

12:12 - НИКОЛИЋ У 14 САТИ ПРЕД НОВИНАРИМА

Председник Србије Томислав Николић одржаће данас у 14.00 сати конференцију за новинаре.

Сат раније састаће се државни врх, пред сутрашњу, осму рунду дијалога са Приштином у Бриселу, како би утврдио позицију Србије пред те разговоре и састав делегације.


13:02 - ВУЧИЋ, МРКИЋ, ГРУБЈЕШИЋ И ВУЛИН СТИГЛИ У ПРЕДСЕДНИШТВО

У зграду Председништва стигли су први потпредседник Владе Александар Вучић, министар спољних послова Игор Мркић, потпредседница Владе Сузана Грубјешић и шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин, јавља РТС.

13:13 - СТИГАО ДАЧИЋ

У зграду Председништва стигао је и председник Владе Ивица Дачић.

13:25 - ПОЧЕО САСТАНАК ДРЖАВНОГ ВРХА

Састанак државног врха почео је нешто после 13 сати у згради Председника Србије.

14:18 - НИКОЛИЋ: У БРИСЕЛ ИДЕ И ВУЧИЋ

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да у Брисел на преговоре Београда и Приштине иде и вицепремијер Александар Вучић и поручио да су судови и полиција за Србе на Косову и Метохији минимум који Београд тражи.

То, навео је Николић, треба да покаже јединство државног врха у намери да се с Приштином постигне најоптималније решење, што, додао је, није лако јер треба одредити који је то миминимум захтева који задовољава обе стране.

Што се Београда тиче, наши представници неће ићи испод захтева да грађани заједнице српских општина одлучују о судству и полицији, и то без присуства војске.

Николић је изашао са седнице државног врха, која, како је рекао, још траје и обавестио новинаре о току тог састанка, након чега се вратио да с осталим представницима врха власти договори детаље за сутрашњи наступ наше делегције у Бриселу.

Председник Србије рекао је да Србија не жели да шаље ултимативне захтеве који би значили испуњавање Устава и закона Србије, али и да не прихвата ултиматуме, јер, како је навео, одговорни људи, наши пријатељи чекају са стране да виде исход.

"Не одбијамо унапред ништа, не тражимо да прихвате све оно што би било идеално за Србију, не може нико да нас наљути да ми напустимо разговоре, јер је Србија увек била разумна", казао је Николић.

Он је додао да се састанак државног врха у Председништву наставља, јер "није лако одредити минимум захтева, увек један део грађана неће бити задовољан".

"Ако нам је народ дао поверење, ми смо спремни да преузмемо одговорност", закључио је Николић.


15:40 - ЗАВРШЕН САСТАНАК

Састанак државног врха посвећен сутрашњој рунди преговора Београда и Приштине завршен је у згради Председника Србије на Андрићевом венцу нешто после 15 часова.