НОВО поглавље у нормализацији односа Београда и Приштине започело је у среду, у Бриселу, где су се први пут срели председник Србије Томислав Николић и председник косовских привремених институција у Приштини Атифете Јахјага, под покровитељством европског шефа дипломатије Кетрин Ештон. Две стране остале су, и после 50 минута разговора, на својим добро познатим позицијима: Николић - инсистирајући да не признаје независност, Јахјага да је реч о сусрету две равноправне државе. Општи закључак је да сусрет није обезбедио корак напред у погледу највеће препреке - питања статуса КиМ.

- Овај сусрет није мотивисан жељом да признамо независност Косова, већ да се страсти смире, да дође до договора и да сарађујемо како бисмо напредовали. Јасно сам рекао да без Србије нема независности КиМ, нема чланства у УН, док постоје овакве УН, и последња ствар у животу је да прихватим, пристанем и одобрим да Косово крене путем независности - поручио је председник Николић после састанка.

Он је Јахјаги пренео да, ако настави да инсистира да је Косово независно, дијалог не може ићи у правцу постизања заједничког решења.

Српски председник је у бриселским разговорима нагласио да је жеља Србије мир на Балкану:

- Кретао сам се у оквиру Резолуције Скупштине Србије и објаснио Ештоновој и Јахјаги које су могућности које нудимо Косову да се развије и омогући свим грађанима да добро живе. Рекао сам и да наши преговарачи неће излазити из оквира Резолуције.

Овај први састанак Николић је оценио као користан, додајући да не види како би могли даље да се састају, ако не пронађу заједничке теме. Он је објаснио да није било ни замишљено да се на овом састанку отпочињу неке теме, јер спољну и унутрашњу политику води Влада Србије.

- Видећемо да ли ће још бити састанака, можемо ми да се састајемо као Северна и Јужна Кореја годинама и само кажемо ”добар дан”, али тако губимо време, а нормалан свет не може да чека на нас - закључио је Николић. Он је додао и да му Ештонова није изнела ниједан разлог за сумњу да у априлу нећемо добити позитиван извештај ЕК.

ЕШТОН: ХВАТАМО СЕ У КОШТАЦ СА СЕВЕРОМ АТМОСФЕРА на састанку је била конструктивна. Разговарали смо о текућем дијалогу између премијера Дачића и Тачија. А сад се хватамо у коштац с питањем северног Косова и предстојеће недеље ће бити кључне. Обоје су ме уверили у њихову континуирану подршку и посвећеност дијалогу и европским агендама - истакла је Кетрин Ештон.

За Атифете Јахјагу ово је био први међудржавни сусрет између Косова и Србије, на нивоу председника:

- Овде смо равноправни као независне и суверене државе.

Николић је потврдио да се руковао са саговорницом и подсетио да је сам пре два месеца предложио сусрет:

- Нажалост, Јахјага је, уз уджбеничку причу о људским правима, бољем животу и чланству у ЕУ, рекла да је потребно да две независне државе боље сарађују и забораве прошлост у којој су се сукобљавале.


ДАЧИЋ МЕ НИЈЕ РАЗОЧАРАО

НИКОЛИЋ се осврнуо и на рад владе и премијера Ивице Дачића:

- Имам поверење у Владу Србије. Не интересује ме шта се ради на личном плану са министрима, председником владе, то није посао за мене, јесте за медије, али не да сами праве причу... Нисам разочаран у Дачића, све док ме неко не увери да је починио дело због кога није достојан тог мандата. С обзиром на то како је до сада влада радила, та влада је била достојна мандата који сам јој поверио.