УКОЛИКО се до почетка децембра обнови дијалог Београда и Приштине и постигне брз напредак око преосталих техничких питања, телекомуникације и енергетике, Европски савет могао би крајем године да Србији додели такозвани ”условни датум” за почетак преговора. Како сазнају ”Новости” из дипломатских извора у Вашингтону и Бриселу, ову поруку српском државном врху пренеће америчка државна секретарка Хилари Клинтон и европска шефица дипломатије Кетрин Ештон, које следеће недеље долазе у Београд.

Условни датум” заправо би била формулација да ће ”Србија аутоматски започети преговоре када испуни кључне критеријуме” у процесу европских интеграција.

Према нашим сазнањима, Клинтонова и Ештонова неће у Београду испоручити нове услове око Косова, већ ће доћи да охрабре наставак дијалога и још једном понове шта се од Србије очекује у вези са Косовом.

Листа тих очекивања је следећа:

* потпуна примена споразума око интегрисаног управљања административним прелазима

* повлачење Београда из безбедносних и правосудних структура на северу Косова

* обнављање дијалога и подизање разговора на политички ниво, без задирања у питање статуса

* налажење решења за телекомуникацију и енергетику.

ХИЛЈАДЕ ПОЛИЦАЈАЦА ЧУВА ХИЛАРИ ХИЛАРИ Клинтон последњи пут је била у Србији октобра 2010, а у међувремену су долазили њени блиски сарадници Филип Гордон, Вилијам Барнс и Филип Рикер. Као и приликом прошле посете, како сазнајемо, српска полиција ће применити највиши, такозвани степен безбедности број један, а посету ће обезбеђивати неколико хиљада припадника МУП.

Клинтонова и Ештонова требало би да са српским државним врхом утаначе списак тема и тачан датум када ће две стране поново сести за сто у Бриселу, а до тог сусрета могло би да дође већ средином новембра. Како нам је речено у Влади, наши званичници требало би да им предоче финализиран текст платформе, који би, уколико Клинтонова и Ештонова буду имали неке значајније примедбе евентуално био коригован, али уз строго поштовање ”црвених линија” Србије.

Америчка државна секретарка посетиће Београд у среду, 31. октобра, у оквиру балканске турнеје, на којој ће јој се придружити и Ештонова. Истог дана посетиће и Приштину, а дан раније, у уторак, биће у Сарајеву. Како тврде наши извори, Клинтонова ће у разговорима са српским државним врхом отворити и тему сарадње у борби против тероризма и организованог криминала.

Засада је планирано да америчко-европски двојац у Палати Србије разговара са председником и премијером, Томиславом Николићем и Ивицом Дачићем, а у нашој делегацији највероватније ће бити и први потпредседник Александар Вучић, вицепремијерка Сузана Грубјешић, шеф дипломатије Иван Мркић, као и министри Расим Лјајић и Зорана Михајловић, који ће бити задужени за преговоре око телекомуникација и енергетике.

Аналитичар Огњен Прибићевић сматра да је ”мало необично” што Клинтонова долази у Србију само неколико дана пред америчке изборе, али то овако објашњава:

- Америчкој администрацији је важно да заокружи независност КиМ и зато жели да се увери да су и Београд и Приштина спремни да сарађују како би се коначно разрешило питање јужне српске покрајине.