ИЗНЕНАДА, на изричиту жељу бриселских домаћина, у петак су се у кабинету Кетрин Ештон у седишту Европске уније, први пут срели премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи. Али, како тврди Дачић, руковања није било.

После одвојених сусрета два премијера са високом представницом ЕУ, уприличен је њихов заједнички тројни састанак, који је трајао више од сат времена.

На столу је била само једна тема: у ком правцу ће да се настави и унапреди дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Како нам је пренео премијер Дачић, договорено је да се дијалог настави у новембру, а до тада ће руководство Србије припремити платформу за вођење дијалога са Приштином.

- Сматрамо да је време да се постигне историјски договор. Спремни смо за разговоре о коначном статусу Косова и Метохије. Тражимо и разговоре о положају српског народа, заштити црквене баштине, ратним злочинима, трговини органима, несталим лицима, српској имовини и повратку избеглих на Косово и Метохију - рекао је Дачић.

Премијер је затражио да не буде једностраних потеза док трају преговори.

- Сада следи седница државног руководства Србије, на којој ће бити утврђена платформа за дијалог, у коме ће бити отворене све теме - од примене до сада постигнутих споразума, телекомуникација и енергетике, па до политичких питања.

На коментар да се срео са човеком који је у извештају Савета Европе осумњичен за трговину органима на Косову, Дачић је поручио:

- Као премијер морам да учествујем у дијалогу. Ја сам Тачију рекао да је Косово његово колико је и моје. Ја сам рођен на Косову. Тачи је учествовао у разговорима у Рамбујеу и Бечу.


СЕДЕЛИ НА ОДВОЈЕНИМ КАНАБЕИМА, ОЧИ У ОЧИ Према нашим информацијама, први сусрет Дачића и Тачија протекао је више у неформалном разговору и није имао круту и унапред одређену форму. Два премијера имала су преводиоце уз себе. Седело се за клупском гарнитуром, коју Кетрин Ештон има у својој канцеларији, и то тако што је сваки од учесника имао за себе одвојен канабе. У челу је седела Ештонова, а са њене леве и десне стране Дачић и Тачи. Тако су, како описује наш извор, били у прилици да преко сточића могу да гледају један другог.

После једночасовног сусрета, два премијера су одвојено изашли из седишта ЕУ, а висока представница се огласила саопштењем.

- Циљ сусрета је да се настави дијалог, који олакшава ЕУ. Пошто сам с Дачићем и Тачијем имала одвојене разговоре, председавала сам заједничком састанку, који је протекао у доброј и конструктивној атмосфери - пренела је Ештонова.

По њеним речима, постигнут је договор да се контакти наставе:

- Сложили смо се да наставимо дијалог за нормализацију односа између две стране и премијери су истакли посвећеност заједничком раду. Ускоро ћемо се поново срести. Чврсто верујем да је дијалог у интересу обе стране. Циљ је да се побољша живот грађана и да се помогне у решавању проблема и, на тај начин, да се Србија и Косово приближе ЕУ.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић поручила је, за “Новости”, после бриселског сусрета:

- Пошто смо предложили политички дијалог на највишем нивоу, уз подршку ЕУ, до сусрета са Тачијем дошло би пре или касније. Неки су се са Тачијем виђали након силаска са власти, а Дачић на почетку мандата. То говори о спремности ове владе на дијалог и на решавање проблема, а не само на маркетинг и обећања.

Председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић истиче да је Србија показала озбиљну спремност да настави дијалог са Приштином:

- Наставак дијалога Београда и Приштине јесте услов за даљи напредак Србије на путу ка ЕУ.

Од српских странака, сусрет је једини осудио ДСС:

- Потпуно је неприхватљив сусрет са Тачијем, против кога је поднета кривична пријава због најтежег кривичног дела. Скупштина Србије још није усвојила платформу за преговоре о КиМ, нити је донела одлуку и овластила било кога да може да се сретне са било којим албанским сепаратистом - рекао је Петар Петковић, портпарол Коштуничине странке.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, рекао нам је да ће сусрет премијера Србије и Косова бити позитиван догађај само ако се тиме коначно смири вишегодишње траумирање јавности и бављење периферним елементима будућих преговора.

Предраг Симић, професор међународне политике, претпоставља да је Дачић под притиском прихватио сусрет са Тачијем, који није у интересу Београда:

- До тог сусрета боље да није дошло. У наставку ће се десити оно што буду тражили ЕУ и САД. Биће то више церемонија него дијалог. Ако је притисак био велики, а то зна само премијер Дачић, онда може да се каже да је он преузео на себе велики ризик. Сео је за сто са Тачијем без државне платформе.