ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић поручио је да ће Србија у даљем процесу европских интеграција имати своје услове, јер нема разлога да трчи за датумом и папиром.

- Припадамо великој светској породици народа, желимо да припадамо и европској породици. Знају нас добро и шта можемо да испунимо и шта не можемо. Без Косова и Метохије бисмо се осећали као човек у велелепној палати који је на смрт болестан - рекао је председник Србије на свечаној седници СНС у Сава центру, где је дочекан овацијама.

Он је нагласио да Србија жели да сарађује, да не тражи ништа туђе и да нема намеру ни са ким да се свађа, али да никада, док постоји Српска напредна странка и друге политичке странке у Србији, неће дати оно што је њено.

- Нек размишља какав је човек онај ко нам тражи нешто наше. То је као да кажу: дај нам једно дете, а сам изабери које. Рађај своју децу, а у моју не дирај - поручио је Николић.

ПРЕДСЕДНИК Србије говор је одржао на свечаној седници СНС, пре које је Александар Вучић изабран за председника напредњака. Више прочитајте ОВДЕ

Председник је напоменуо да је десет година трчања Србију довело до просјачког штапа и да ће она сада мало да мисли о себи.

- На све стране имамо пријатеље, нека се такмиче ко ће да помогне Србији - рекао је председник републике.

Николић је рекао да ће Србија испунити све услове које су морале да испуне друге државе, а да јој не треба постављати оне услове који нису постављани другима.

Он је поручио да је Србија поносна и да "смо у великим тешкоћама и недаћама, али никада нисмо били у таквим недаћама да може свако да нас гази и неће".

Николић је истакао да је СНС за четири године постојања протресла Србију и да су сви видели какав се муљ наталожио, а сада ће да "протресе и ширу заједницу".

- Нисам вас оставио само сам вам припојио и онај други део Србије који није био уз вас. Србија је наша мајка и колико смо спремни мајци да дамо, толико вредимо - поручио је Николић.

Он је члановима СНС, којима је обраћање почео реченицом: "Рачунајте да сам једним пољупцем све вас пољубио", поручио да могу да иду само корак напред у односу на оно што је до сада постигнуто и да не смеју да изневере себе, идеал и принцип.

МОРАТЕ ДА ЗАПНЕТЕ - НЕ бисте се свађали као други да сте изгубили изборе, али би било много теже Србији - рекао је Николић својим присталицама. - Овима који су отишли тужиоци ће да укажу шта им није ваљало у власти. А ви морате да запнете са својим партнерима као један, да средимо овај хаос у којем се Србија налази.

Николић је истакао да је победа СНС дошла у последњи час, али да се не би свађали да су изгубили изборе.

- Колико пута сам вам рекао да када имате примедбу на неког у странци, она није разлог да не говорите и да престанете да подижете своју странку. Увек је реците на време, да не дођемо у ситуацију да нам тужиоци говоре шта није ваљало док смо били на власти - истакао је Николић.

Он је поручио члановима СНС да не би били у тој странци да им је било до богатства и лаке зараде.

Николић је поручио напредњацима и да не сме да се догоди да грађанима за четири године кажу да није могло боље, јер је претходна власт оставила хаос.

- Па шта ако је хаос, средићемо тај хаос - обећао је председник Србије.