ВЛАДАЈУЋА коалиција завршава мандат онако како је и почела - уценама, међусобним трвењима и трошењем енергије да се намакне скупштинска већина. Зато следећа влада мора да буде мала, састављена од 15 министара, који ће све од себе дати да среде државу и који се неће бавити партијским рејтинзима. Само у таквој власти бисмо учествовали.

То за ”Новости” каже Расим Лјајић, лидер СДПС и министар за рад и социјалну политику, који признаје да не зна да ли Влада више има парламентарну већину:

* Јесте ли разговарали са лидерима осталих странака власти како да се преброди парламентарна криза месец дана пред расписивање избора?

- Ради се о спору између ДС и СПО и чекамо исход њихових договора. Искрено, нити сам укључен, нити могу да претпоставим како ће све да се заврши. Очекујем да се нађе неко решење, јер треба да се изгласају важни и повољни кредити, међу којима је и инвестиција у Коридор 11. Као коалиција, шаљемо лошу поруку грађанима и то пред изборе. Боља координација није успостављена од првог дана и ово је логична последица. Нова влада из овог треба да извуче поуку.

НЕМА ВЕЛИКЕ КОАЛИЦИЈЕ * Колико је реално да се после избора, ипак, формира велика коалиција ДС - СНС? Раније нисте искључивали ни ту могућност...
- Веровао сам да постоји шанса да се формира и такав савез, али после њихове размене оптужби и оштре кампање, која се све више захуктава, све мање је реално да може доћи до коалиције.

* Како ће тек држава да функционише кад ускоро уђемо у серију избора кад већ сада све личи на политичко расуло?

- Ово ће бити најтежа година од почетка кризе. У економском смислу криза не јењава ни у еврозони ни у САД, а код нас се све мултипликује јер није завршена ни приватизација, а имамо неодржив економски систем. Плашим се да ће ово да буде година коју ће да поједу избори. По сили закона, погодио нас је најгори могући сценарио - да у време највеће кризе имамо и парламентарне и локале и председничке изборе. До краја године нас чекају кампање и изборне калкулације. Силно време ћемо да потрошимо док се власт не успостави.

* На који начин може да се спречи урушавање економског система и колапс институција у таквим околностима?

- Морамо показати максимум политичке одговорности и пре и после избора. Пре избора треба све учинити да институције функционишу, а привреда што мање да трпи, иако је немогуће занемарити утицај кампање на стране инвеститоре. После избора, на све начине треба да се избегне сценарио да не добијемо владу и да републички избори морају да се понове.

* Не искључујете, дакле, ни нови заплет после избора - да ни ДС ни СНС не успеју да формирају владу?

- То уопште није нереалан сценарио да нико не буде у прилици да састави већину. То значи да би ова влада била у техничком мандату, па бисмо имали истовремене председничке и поновљење парламентарне изборе пред крај године. Имали бисмо тако продужену и вероватно још прљавију кампању.

ТЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ * Очекујете ли да се пред изборе поново узбуркају политичке страсти и у Санджаку?
- Сигурно је да ће доћи до раста политичких тензија. Генератор тога је муфтија Зукорлић, коме не одговара нормализација прилика. Он се води логиком што горе за народ, то боље по њега. Једино што може да понуди је атмосфера непријатељства, мржње, деструкције и тога ће бити у изобиљу.

* Када ћете да обелоданите са ким излазите на изборе?

- Водимо разговоре са странкама и они ће бити интензивирани. Не желим да лицитирам у овом тренутку. Понудили смо споразум Самосталном синдикату за заједнички наступ на изборима, а заједно бисмо одлучили да ли ћемо још са неким формирати листу. Тај споразум са синдикатом је у овом тренутку најизвеснија опција.

* Најавили сте да ћете преговарати са ДС, СПС, ПУПС, ЛДП, УРС...
Постоји ли још неки потенцијални партнер?

- То је круг странака са којима разговарамо, али не искључујемо могућност да причамо са још неким. Ако склопимо споразум са синдикатом, консултоваћемо се и са њима.

* Шта вам је главни услов да бисте са неким формирали коалицију?

- Најважније нам је коначно суочавање са реалношћу, која је веома тешка. Економија је приоритет свих приоритета. Ако не будемо имали другачији модел економског и привредног развоја, джаба нам сви спољнополитички напори и борба за одбрану интегритета земље. Никакви национални и државни интереси се не могу одбранити платама које су најмање у региону. Друга ствар је - мала, антикризна, функционална влада са људима који су потпуно посвећени послу, а не привилегијама, сликању и маркетингу. Требају нам људи који ће да гризу. Не можемо да обећавамо куле и градове, али можемо да укинемо компликоване процедуре и смањимо јавну потрошњу.

СУМНјАМ У ДОГОВОР ИСЛАМСКИХ ЗАЈЕДНИЦА * Какве су шансе да ускоро буде постигнут споразум којим би се објединиле исламске заједнице у Србији?
- Све мање верујем да ће уопште доћи до тог споразума. Учињено је много напора, али не примећујем ни код једне ни код друге стране жељу за договором. Очигледно је да вође исламских заједница не могу да пристану да не остану на водећим местима и они ће на сваки начин тежити да опструирају договор. Бојим се да је пропуштена добра шанса да се исламске заједнице обједине.

* Имате неке кадровске захтеве?

- Прерано је да се разговара о кадровским питањима.

* Јесте ли већ предодређени да после избора будете уз блок који ће да предводи ДС, насупрот напредњацима?

- Рано је да говорим о томе. Ако не причамо о предизборним не можемо ни о постизборним савезима. Извесно је да ћемо делити судбину оне странке са којом будемо наступали на изборима. Било би потпуно непринципијелно да освојимо мандате на једној листи, а онда да те мандате дамо некој другој странци која нам понуди више. Нећемо учествовати у трговини и бувљој пијаци са мандатима.

* Очекујете ли да Србија добије статус кандидата у марту?

- Чини ми се да имамо нешто веће шансе него у децембру. Као да се клима мења. Сигурно је да црвене линије, кад је у питању Косово, не смемо да прегазимо. На потезу је ЕУ да изврши притисак на Приштину, бар приближно једнак као на Србију. Уколико би постојао баланс тог притиска, било би решења. Пошто смо учинили много уступака, међународна заједница само притиска нас. То мора да престане.

* Колики би био политички удар на владајуће странке ако би кандидатура изостала?

- За странке власти то би био минус, а уколико бисмо добили кандидатуру, то не би био велики плус. У сваком случају, било би лоше за државу да не добијемо кандидатуру коју смо заслужили. Европа би доказала да води политику ултиматума и да не жели Србију. Профитирале би странке које су против уласка у ЕУ. Не доводим у питање учлањење у ЕУ, али морамо да се приближавамо крајње реалистично, прагматично и без идеализовања.