РАЗРЕШЕНјЕ животне битке коју већ пет дана води Томислав Николић није на видику. Баш као ни политичке драме подршки и осуда које се око штрајка плету. Иако је лидер СНС прикључен на инфузију, почеле су да му отказују виталне функције. Од Петра Лукића, старешине Саборне цркве, добиће у четвртак нафору и вино за причест, али још одбија да прекине штрајк жеђу и глађу.

Да наелектрисани страначки живот може склизнути у још озбиљније варничење показују најаве врха СНС да ће после Ускрса поново позвати целу Србију на митинг у Београду, ако се здравље њиховог вође погорша.

После таласа препорука из Брисела да опозициони првак прекине сурови начин борбе за ванредне изборе, у среду се на мала врата у туробну причу укључила и Москва. Николића је у клиници КБЦ на Новом Београду посетио руски амбасадор Александар Конузин, који је то, додуше, представио као лични пријатељски гест. Разговарали су пола сата, а екселенција је инсистирала на томе да буде насамо са опозиционаром.

Очекује се да већ у четвртак, западне силе преко својих дипломатских канала појачају притисак и на владајући естаблишмент у Србији и на напредњаке, да се политичка агонија разреши и оконча пре ускршњих празника.

Ипак, ни Исток ни Запад, ни власт ни пријатељи из опозиције, ни партијски саборци и породица, још нису успели да наговоре Николића да обустави ризичну битку у коју је ушао.

Поред болничког кревета шефа СНС, био је у поподневним часовима и његов колега из опозиције Војислав Коштуница, који је разговорао 45 минута са Николићем у четири ока.

- Разговарали смо дуго, отворено, пријатељски и одговорно. Говорили смо о приликама у којима се Србија налази већ дуже и о кризи кроз коју пролази у последње време и ових дана. Преурањено је да износим детаље нашег разговора, а они ће бити настављени - рекао је Коштуница новинарима испред клинике.

На питање да ли је сугерисао Николићу да прекине штрајк, Коштуница је одговорио:

- Моје најдубље уверење је да је Николић у овим приликама потребан Србији као делатан и активан политичар. Пожелео сам му да се врати тамо где је био пре неколико дана.

Шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едуард Кукан изјавио је да штрајк глађу није начин за спровођење политике опозиције и истакао да превремени избори не би донели позитивне помаке за будућност евроинтеграција Србије.

- Штрајк глађу није исправна политичка мера која се предузима у ситуацији када је време врло битно за земљу. Тим штрајком и свим оним што га прати, ремети се процес у ком је неопходно решавање других питања - рекао је Кукан.


Без обзира на овакве тонове из Европе, заменик председника СНС Александар Вучић признао је да се плаши да Николић неће прекидати штрајк.

- Ми његове разлоге разумемо, али га молимо због његовог здравља, СНС и Србије да прекине штрајк... Надам се да му је много важније шта мислимо ми, него ДС, јер они би га оставили да умре. Пошто би волели да умре, надам се да им то неће учинити - циљао је Вучић љуте ривале, уз најаву да би реприза великог митинга могла да буде у следећу среду или четвртак.

Вучић је без длаке на језику рекао да СНС води битку са монструмима и болесницима, напомињући да ни са ким из власти није контактирао:

- Нјихове бруталне лажи не могу да зауставе неминовне промене. Наша жеља је само да знамо када су избори. Не тражимо победу унапред.

ЛЕКАРИ: ИЗГУБИО ПЕТ КИЛОГРАМА ШТРАЈК жеђу угрожава основне животне функције лидера напредњака Томислава Николића, упозорио је др Лјубомир Илић додавши да су лекари веома забринути.
- Николић упорно одбија било какав вид исхране, па и интравенозним путем и ништа не уноси у организам. Лјудски организам не може на дуже стазе да на тај начин надомести воду и остале електролите - нагласио је др Илић. Лекари су нам потврдили да је Николић изгубио пет килограма од почетка штрајка.

Заменик премијера и председник СПС Ивица Дачић поново је позвао лидера СНС да обустави протест.

- Ово лицитирање разним датумима избора ствара и утисак да се власт плаши избора. Зато бих да сам на месту Бориса Тадића учинио оно што је својевремено радио Милошевић, када би опозиција тражила изборе. Он би им дао изборе, па би их на њима победио - рекао је Дачић за „Новости“.

Николићев коалициони партнер Велимир Илић очекује да управо Конузинова посета буде помак ка посредовању:

- Очекујемо сада да се и Тадић уразуми и прихвати оно што је и сам предлагао - изборе до краја године.

Лидер СДПС Расим Лјајић сматра да је Николићев штрајк погрешан политички потез за СНС:

- Ово је, чини ми се, игра на све или ништа, да се сада или никада добије нешто што се тражи, а то Србију води даљој поларизацији, конфронтацији и сукобљавањима. Имам људско саосећање за здравствено стање Николића и у том смислу одвајам политички аспект те приче.

Петодневни протест напредњачког вође ни у среду није мимоишао скупштинске клупе. Опет су се сукобили посланици СРС и СНС. Радикали су с нескривеним подсмехом понављали да је протест њиховог некадашњег партијског друга фарса и да у инфузији прима све што му треба.

У одбрану лидера СНС устао је Велимир Илић који је тражио од председавајуће Гордане Чомић (ДС) да казни радикале:

- На шта то личи? Ово је највећа брука од када сам у парламенту. Како вас није срамота? Причајте о Николићу када буде овде.

Међутим, Чомићева је појаснила да нема због чега да реагује, Пословник није прекршен, па су радикали наставили.

- Срамота је што је ДС дозволила да у Скупштини седи нешто што се зове СНС - рекла је Вјерица Радета (СРС).

Напредњак Верољуб Арсић поручио је радикалима да се понашају кукавички, јер се боје да се на изборима измере и стану на црту.

- Недопустиво је да се било ко поиграва са личном одлуком Николића и да је свакодневно омаловажава - солидарисао се и посланик ДСС Мирослав Петковић.

Страначки прваци и у среду су на смену долазили да обиђу свог лидера. Николићева породица је даноноћно у апартману на првом спрату. Бројне новинарске екипе практично не напуштају чекаонице.


У једном моменту холом је прострујала и гласина да би вођа СНС после причешћа могао да објави и прекид штрајка, али је убрзо демантована.


Да се његово стање погоршава могло се закључити и по томе што у среду камерманима и фоторепортерима није било званично дозвољено да га снимају. Они су могли само да бележе ко улази и излази из клинике. А, осим партијских функционера, у посету Николићу дошао је и бивши генерални секретар ФК Партизан Жарко Зечевић.

Николића је чекала још једна тешка ноћ. У четвртак у 11 часова у болничку собу долази му свештеник. Добиће причест пред највећи хришћански празник. После тога неће примати посете.