НЕ желим да се убијем и немам намеру да дестабилизујем Србију. Имам контакте са многим људима из света и надам се да ће се ово разрешити тако да у Србији више не буде ни гладних ни жедних, па да и ја више да не будем гладан и жедан.

Потамнео у лицу, са израженим подочњацима и видно исцрпљен, ово је у уторак из болничке постеље, пре него што је прикључен на инфузију, поручио Томислав Николић, који је ушао у четврти дан штрајка без воде и хране. Ни тада није помишљао да одустане од те борбе.

После 17 часова, лекари су му дали инфузију, како би се спречиле тешке компликације и фаталне последице. Лабораторијски налази указали су на постепено попуштање појединих органа. Због тога су лекари у уторак увече забранили посете.

ЦРКВА ПРОТИВ САМОУБИСТВА МОЛИМ патријарха Иринеја да ми опрости што ригорозније постим. Нисам самоубица, а нисам ни одлучио да иступим из СПЦ. Ово је мој пост, а у четвртак ћу и да се причестим. Не могу да се наљутим на Нјегову светост, само треба да му се објасни зашто ово радим и шта је циљ
- одговорио је Николић додирујући дрвени крст на грудима. Митрополит Амфилохије поручио је председнику СНС да изнађе неки други, адекватнији начин за остваривање својих циљева. Јер, метод Цркве никада није „било какав самоубилачки штрајк глађу“.

Решење политичке агоније, у коју су се изненада и офанзивно укључили и европски званичници, није се назирало под масивним неонкама у апартману клинике КБЦ на Новом Београду. Ту је Николић, поред кревета, у 13 часова примио десетине домаћих и страних новинара.

- Нема ни наговештаја компромиса. Нико ме из власти није звао. У овој борби ићи ћу толико далеко колико је потребно да постанемо нормална земља. Није у питању само термин избора, већ промена власти и моја жеља да политичка елита мало осиромаши, а народ се мало обогати. Породица још није успела да ме убеди да одустанем, а они су ми најважнији - тихо је говорио први човек српске опозиције, окружен камерама и објективима, док му је монитор изнад главе очитавао пулс и притисак.

Николић је већ пре подне наговештавао и могућност да ће примити инфузију:

- Примам лекове и вероватно ћу морати да прихватим озбиљнију терапију. Стање бубрега се пореметило и погоршан је рад срца. Праштам онима који од ове моје борбе праве смејурију.

Пошто су владајуће партије испуцале „артиљерију“ да одврате председника СНС од неизвесне мисије, у убеђивање су отворено ушли и европски званичници.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да једино стабилно политичко окружење може допринети испуњавању амбициозних циљева које је Србија себи поставила по питању европских интеграција:

- Са пажњом и забринутошћу пратим догађаје у Србији. Политичке разлике морају се решавати у оквиру постојећег политичког процеса - поручио је Филе на интерпарламентарном састанку српског Европског парламента у Бриселу.

НИЈЕ ПОСЛУШАО НИ ПОРОДИЦУ НИКОЛИЋЕВА супруга Драгица и синови Радомир и Бранислав даноноћно су крај његовог кревета.
- Покушавала сам поново да га убедим да прекине и да се не излаже великој опасности. Није ме послушао, иако лекари страхују да се јављају први симптоми попуштања бубрега. Тешко нам је, али је он тако одлучио - рекла је за „Новости“ Драгица, којој се у очима јасно читају и умор и брига.

И председавајући тог скупа Едуард Кукан, као и наш представник Ласло Варга, на предлог изв


естиоца ЕП за Србију Јелка Кацина, позвали су Николића да одмах прекине штрајк.

- Имајући у виду растуће политичке тензије у Београду и мањак међусобног поверења између владајуће коалиције и снага опозиције, позивамо лидера СНС да одмах прекине штрајк глађу. Нужно је да се прво политички лидери Србије врате одговорном демократском дијалогу. Статус кандидата је надохват руке - закључује се у њиховој изјави.

Портпарол министра спољних послова Италије Франка Фратинија изјавио је да званични Рим помно прати политичка збивања у Србији:

- Без жеље да се уплићемо у унутрашњу политичку динамику у Србији, сматрамо да однос између Владе и опозиције треба да се одвија у складу са нормалним демократским процесима и унутар институција. Приоритет Србије је окончање реформи у циљу убрзавања процеса интеграције у ЕУ.

Да је и Брисел „загризао“ да се распетља вишедневна криза, потврдио је за „Новости“ и Ивица Дачић, заменик премијера Србије:

- Одавно нисмо добијали оштрије критике из ЕУ на рачун политичке нестабилности, као претходних дана. Ако ће се до децембра или јануара наш политички и друштвени живот свести на расправу о термину избора, боље је расписати их одмах. Потребно је брзо решење, уз још један апел Николићу да прекине штрајк. Верујем да две највеће странке брзо могу да дођу до договора о термину избора - казао нам је Дачић.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да ситуација у Србији може да се разреши или моменталним расписивањем избора или договором о ономе што је потребно урадити.

Док бриселска администрација синхронизовано убеђује Николића да прекине протест, његови партијски саборци организују протесте широм Србије.

- Сваким даном ћемо да појачавамо притисак на режим. Паралелно покушавам и да Тому убедим да не иде до краја. Мени је он и сваки човек на свету важнији од голуба Гуте и керуше Миле - каже нам Александар Вучић, заменик председника СНС.

Пошто је у уторак радила и Скупштина, Николићева борба била је и међу посланицима политичка тема број један. У исмевању његовог чина били су најупорнији дојучерашњи страначки саборци из СРС:

- Николићев штрајк је обична фарса. Комедија за камере. Вучић је насанкао Николића, јер жели да га се политички отараси - оптуживала је Вјерица Радета (СРС).

Брзо је одговорио напредњак Драган Шормаз:

- Господин Николић штрајкује жеђу. То никоме не треба објашњавати. Ситуација је критична. Треба да се понашамо пристојно.

Полемиком Радете и Шормаза започео је „рат“ СРС и СНС који је у уторак у скупштинским клупама трајао око сат времена.

Радикалка је наставила да Николићу „лепи етикете“:

- Циркусант. Излежава се, а сваки дан је све буцмастији.

Нјен партијски друг Александар Мартиновић читао је резултате Николићевих анализа:

- Хлорид од 95 до 107, а он има 103. Како му онда није добро? А, лече га лекар социјалне медицине и један сексолог. Какве везе они имају са штрајком жеђу и глађу?

- Имам утисак да је некима баш потребан сексолог, јер само о томе овде знају да размишљају, а не тамо где би требало - узвратио је Шормаз. - Хвала Богу да се види да је жив и здрав. Чини ми се да бисте ви волели да је другачије. Али, надам се, тога неће бити.

Иначе, у Скупштини је у уторак провејавало и питање по ком је основу Јоргованка Табаковић (СНС) део скупштинске делегације у Бриселу, када она није члан Одбора за европске интеграције.

Централни протестни скупови напредњака почели су у уторак увече у Нишу и Новом Саду, а у среду ће бити настављени у Београду.

МИТИНГ ПОСЛЕ ВАСКРСА


ЗАМЕНИК председника СНС Александар Вучић рекао нам је да ће се напредњаци у среду увече окупити испред зграде РТС, а организоваће још један велики митинг у Београду између Васкрса и првомајских празника.

- Испред државне лажовизије организоваћемо мирни перформанс и засад не знам колико ћемо да се задржимо. После тога, позваћемо целу Србију на још један велики митинг на коме ћемо поново да затражимо од режима да се уразуми и распише изборе.

Он нам је рекао да су у партију стигла писма подршке Николићу из многих амбасада земаља ЕУ, али нам није открио о којим државама је реч.


ПРОТЕСТИ У ВИШЕ ГРАДОВА

Нови Сад - Више стотина припадника СНС окупило се у уторак увече испред зграде РТВ, дајући подршку Томиславу Николићу и тражећи расписивање ванредних избора. Уз скандирање лидеру странке, они су захтевали и промене власти у Војводини и Новом Саду, а од покрајинског медијског јавног сервиса тражили су објективно информисање. Слично окупљање најављено је и за среду увече.

Јагодина - Поморавски напредњаци у уторак су опасали зграду Суда, а затим прошетали главном градском улицом до цркве светих апостола Петра и Павла и упалили свеће у знак подршке Николићу.

Лесковац - Око хиљаду присталица опозиције протестовало је у уторак у центру Лесковца. Најавили су свакодневна окупљања до испуњења њихових захтева.

Смедерево - Чланови СНС у Смедереву протестовали су испред зграде Градске управе. Скуп је протекао без инцидената.

Пирот - Око 150 присталица и чланова СНС организовало је једночасовни протест испред зграде пиротског управног округа. Наставиће се свакодневна окупљања.

Сомбор - Око 300 напредњака окупило се у центру града, а затим су кренули у протестну шетњу до зграде Жупаније и храма светог великомученика Георгија.

Краљево - Чланови СНС извели једночасовни перформанс под називом „Ми блокирамо, ви не видите народ“ симболично блокирајући улаз у Скупштину града.