Међународни суд правде у Хагу објавио је у среду да ће 22. јула саопштити саветодавно мишљење о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом.

Јавно заседање заказано је за 15 часова у Палати мира у Хагу, када ће председник Суда Хисађи Ованда објавити судско мишљење. Како ”Новости” сазнају из првих незваничних информација, мишљење би могло бити наклоњено Србији.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је, одмах после објављивања датума, да мишљење Међународног суда правде није последња фаза борбе за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије.

ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ

За разлику од пресуда које се доносе у случају спорова између држава, саветодавно мишљење Међународног суда правде нема обавезујући карактер, али има велики значај, који почива на ауторитету Суда, као главне правосудне институције УН.

- Биће то тренутак истине и опомена за оне у Приштини који су мислили да једностраним актима могу да мењају основне норме међународног права - рекао је Јеремић и поручио да Србији предстоји још жешћа борба.

Шеф дипломатије је навео да Међународни суд правде саветодавно мишљење прослеђује Генералној скупштини УН, где Србију очекује борба за освајање већине која ће бити далеко тежа него што је било досад.

- Морамо бити свесни да ћемо бити изложени жестокој и добро плаћеној албанској пропаганди - нагласио је Јеремић.

Он је додао да ће Србија наставити мирољубив пут за постизање компромиса који је могућ само после нових преговора.

Генерална скупштина УН 8. октобра 2008. године, резолуцијом усвојеном на предлог Србије, затражила је од МСП саветодавно мишљење о једнострано проглашеној независности Косова. У децембру 2009. године одржана је вишедневна јавна расправа о овом питању, у којој су учествовали представници тридесетак земаља чланица УН, међу којима и Србије.

Оцену да је проглашење независности Косова у супротности са међународним правом, поред Србије, изнеле су Кина, Русија, Шпанија, Румунија, Кипар, Аргентина, Бразил, Боливија, Азербејджан и Белорусија.

С друге стране, да такав поступак не представља кршење међународног права, уз косовске представнике, изјавили су заступници САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Холандије, Аустрије, Норвешке, Данске, Финске, Бугарске, Хрватске, Албаније, Јордана и Саудијске Арабије.