Русија је у уторак пред Међународним судом правде оценила да једнострана Декларација о независности Косова није легална, подвлачећи да је још на снази Резолуција 1244 СБ која гарантује територијални интегритет Србије.
Правни заступник Русије Кирил Геворгијан назначио је и да опште међународно право спречава Косово да прогласи независност, будући да народ Косова не ужива право на самоопредељење.

Русија је указала и да теза о кршењу људских права Албанаца током деведесетих ”не може бити оправдање за једнострану декларацију о независности 2008.
- Често чујемо да међународна право није право, да се не односи на изузетке и да је моћ право. Овај случај је прилика да покажемо да међународно право важи - закључио је Геворгијан.
У прилог интересима Србије у уторак је говорила и Шпанија, док су супротне ставове браниле САД и Финска. САД су оцениле да декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом, а Шпанија је изјавила да је та декларација нелегална.
- САД позивају Међународни суд правде да Декларацију о независности Косова остави нетакнуту као израз воље косовског народа, било одбијајући да се изјасни о њеној легалности, било утврђујући да међународно право не забрањује декларације о независности - рекао је амерички заступник Харолд Хонгђу Ко.
Хонгђу Ко је апеловао на суд да се не бави ширим питањем самоопредељења у међународном праву или да, у супротном, Косово посматра као ”посебан” случај.
- Не постоји никакво противречје између у миру проглашене Декларације о независности Косова и међународног права, укључујући и Резолуцију 1244 - тврдио је Хонгђу Ко.
По речима Коа, декларација о независности Косова није прекршила ни принцип територијалног интегритета зато што се њега, по Америци, морају придржавати само државе, а не и унутрашњи ентитети. Ко је проглашавање Косова назвао последњом фазом распада бивше Југославије, уз напомену да је Србија одбијала да призна и Словенију и Хрватску као независне државе, а да је то касније учинила.
Шпанија је оценила да је Декларација о независности Косова противна међународном праву.
- Једнострана декларација о независности Косова не може бити у складу са међународним правом зато што нарушава принцип територијалног интегритета и суверенитета Србије, који је уклесан у резолуцију 1244 СБ УН - рекла је правна заступница Шпаније Консепсион Ескобар Хернандес.
- Може се закључити само да се, у одсуству одлуке СБ УН, преговори о Косову морају наставити.
Легалност једностране декларације подржала је и Финска. Правна заступница те земље Паиви Каукоранта назвала је декларацију политичким актом заснованом на догађајима из прошлости, уз оцену да је проглашење независности увек у супротности са унутрашњим правом матичне државе.
Други правни заступник Финске Марти Коскениеми додао је да је право на самоопредељење косовским Албанцима дала репресија којој су их годинама излагале власти СРЈ и Србије.

СРБИЈА СВЕ НУДИЛА
Руски заступник подвукао је да је привремени међународни режим на Косову, у складу са Резолуцијом 1244, могао да оконча само СБ УН, а он је, напротив, одлучио да продужи преговоре. Подсетио је и да је Србија, током разговора са међународном ”тројком”, нудила све виши степен аутономије Косова.