НАША позиција у вези с Косовом је јасна. Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и разуме вашу велику бригу поводом питања КиМ. Залаже се да се оно реши преговорима између Београда и Приштине и да се на крају донесе обострано прихватљиво решење, у складу са међународним правом, Повељом УН и резолуцијама УН.

Ово је став НР Кине, сталне чланице Савета безбедности УН, који у разговору за „Новости“ износи Веи Ђингхуа, кинески амбасадор у Београду.
* Кина се поводом питања КиМ први пут укључила у један процес пред МСП у Хагу. Сматрате ли да је ово питање од ширег значаја и да ће савет Суда нешто променити?
- Кинеска страна доследно сматра да је принцип поштовања суверенитета и територијалног интегритета основно правило међународног права којег треба да се придржавају све земље. Питање Косова се односи на битне принципе међународног права и стога је кинеска страна одлучила да МСП поднесе писано мишљење са основним ставовима о овом питању.
* У којим све областима сарадње Кина види Србију као свог партнера?
- Између Кине и Србије постоји дубоко традиционално пријатељство. Учвршћивање и развијање сарадње у разним областима са Србијом већ представља сигурну смерницу кинеске владе. Драго нам је што видимо да се последњих година контакт на високим нивоима интензивира, да узајамно политичко поверење непрекидно јача и да се око битних питања од основног интереса за наше две земље, међусобно подржавамо и помажемо. Размена и сарадња у области трговине, културе, науке, образовања, војске, из дана у дан се интензивира и остварује нове резултате. Наши односи имају чврсте темеље и светлу перспективу, а даље продубљивање практичне сарадње је у заједничком интересу оба народа.
* Осим за капитални пројекат - изградње моста преко Дунава - има ли интересовања и за друге инфраструктурне пројекте?
- Нека кинеска предузећа веома су заинтересована за учешће у изградњи инфраструктуре. Надлежни ресори обе стране управо разматрају пројекат изградње моста Земун - Борча и истражују могућности сарадње у оквиру других пројеката. Верујем да је мост Земун - Борча само почетак и надам се да ће обе стране моћи што пре да се договоре око везаних питања.
* Колико ће светска економска криза утицати на нашу потенцијалну економску сарадњу?
- Криза је поставила тешке изазове економијама Кине и Србије. Међутим, ја сматрам да она неће нанети озбиљне штете нашој сарадњи. У кинеском језику реч „криза“ подразумева и спаја две речи: „опасност“ и „прилика“. И Кина и Србија треба да наставе са испитивањем потенцијала међусобне сарадње, да напорно раде на планирању и отварању нових прилика за бизнис и да траже међусобну добит и обостране интересе.
* Председник Кине Ху Јинтао стиже у посету Хрватској овог месеца. Како Кина гледа на цео регион западног Балкана?
- Видимо га као важан регион Европе. Поштујемо избор земаља западног Балкана када је реч о развојном путу у складу са властитом унутрашњом ситуацијом. Схватамо и подржавамо напоре које су државе региона, укључујући и Србију, уложиле у процес европских интеграција. Надамо се да ће све оне, имајући у виду дугорочне интересе, заједнички планирати даљи развој. Кинеска влада придаје велику пажњу развоју пријатељске сарадње и размене са земљама региона.
* Да ли су у плану сусрети „на врху“ Пекинга и Београда?
- Изузетно ми је драго што је предвиђена посета председника Србије Бориса Тадића Кини током ове године. Уверен сам да ће у будућности контакт између Кине и земаља западног Балкана бити интензивнији и да ће га посетити још више кинеских државника.
* Као чланица групе БРИК и земаља све јаче економије, може ли Кина да процени да ли је светска економска криза у силазећој путањи? Да ли бисте се сагласили са оценама да земље БРИК (Бразил, Русија, Индија и Кина) имају растући геополитички утицај, а да доминирајућа улога Запада слаби?
- Овога пута светска финансијска криза је захватила политику, финансије, економију, и још је у експанзији. Било би корисно темељно истражити и њен утицај на будуће промене односа снага света. Криза је нанела озбиљне штете економијама разних земаља, па без обзира на то да ли се ради о БРИК или о великим западним силама, нико не може сам да се одупре њеним утицајима.
* Како пронаћи излаз у тим условима?
- У тренутној ситуацији, свака земља света, велика или мала, каквог год степена развоја да је, само кроз јединство и сарадњу са другима, заједничким снагама може да преброди ова тешка времена. Такође, међународна заједница треба да извуче поуку из ове кризе и да даље испита питање реформе међународног финансијског система, као и да настоји да се изгради још праведнији и рационалнији светски економски поредак.

КИНЕЗИМА ЈЕ У СРБИЈИ УГОДНО
* КАКО бисте оценили положај кинеске дијаспоре у Србији?
- Овде ради и живи неколико хиљада кинеских држављана, од којих се велики број бави трговином. Они играју активну улогу у унапређивању економског контакта Кине и Србије и представљају важну спону за продубљивање пријатељства између наша два народа. Амбасада их саветује да се придржавају закона Србије, раде поштено и вредно, да хармонично живе са српском популацијом. Према нашим сазнањима, они овде воде веома угодан живот. Заслуге за то приписују се и српској влади и српском народу, на указаној дугорочној бризи и помоћи. Желео бих да изразим дубоку захвалност и надам се да ће сви пријатељи из Србије наставити да олакшавају рад и живот кинеској дијаспори.

СПРЕМНИ СТЕ ЗА УНИВЕРЗИЈАДУ
* ОРГАНИЗАЦИЈА и спектакл ОИ у Пекингу памтиће се дуго. Имате ли савет за Београд, домаћина Универзијаде од 1. јула?
- Недавно сам обишао Универзитетско село. Сва опрема и објекти су завршени, што је на мене оставило пријатан утисак. То у потпуности показује важност коју Србија придаје одржавању Универзијаде. Сматрам да, уколико желите успешно да организујете важан спортски догађај, поред „хардвера“, важније је да се кроз те догађаје покаже дух и лице земље и народа домаћина, како би се створила добра платформа за комуникацију спортиста из целог света. Срби су познати по изузетној гостољубивости и љубазности, надам се да ће се та традиција наставити и да ће се сви који дођу у Србију осећати као код своје куће. Пожелео бих Универзијади велики успех, а свим спортистима да на борилиштима потпуно прикажу своју харизму.

ГЕСТ ПРИЈАТЕЛЈСТВА
* ДА ли ће ваши инвеститори градити на локацији порушене Амбасаде Кине за време НАТО бомбардовања?
- На основу међусобног договора, та локација већ је враћена Србији. О коришћењу земљишта на крају ће одлучивати надлежни ресори српске стране. Недавно је власт града Београда, поводом сећања на десетогодишњицу бомбардовања амбасаде, поставила спомен-плочу на том месту. Овај гест представља изузетан одраз дубоког пријатељства које је у невољи спојило наше две земље и наша два народа. Желео бих да се и путем ваших новина срдачно захвалим градским властима и српском народу.