ПОДГОРИЦА - Прва реаговања на идеју Андрије Мандића, лидера Српске листе, о оснивању јединствене странке Срба у Црној Гори у старту су показала - српску неслогу.
- Очигледно је да је дошао крај манипулисању Српском листом. Мандић само хоће да оснује нову фирму - не кријући негативан набој, каже Предраг Поповић, председник Народне странке.

Оцењујући да су Мандић и његова СНС починили низ грешака, Поповић сматра да се старе одбране позиција само покушавају пресвући у ново рухо.
За Ранка Кадића, председника ДСС, свака идеја о уједињавању је добра јер је, каже, превише српских странака фокусирано на српско бирачко тело у Црној Гори.
- Било је и пре разних предлога, а сваки покушај уједињења неславно је завршен. Проблем је увек у реализацији, али и лидерским сујетама - каже Кадић.
Пословично опрезни су и у СНП, где нам је речено да све инцијативе о уједињењу опозиционих снага подржавају - изузев оних које би донеле нове поделе.
За Покрет за промене реч је о позитивном предлогу.
- Ако би то уједињење значило позиционирање снага десног центра то би било веома добро за црногорску политичку сцену - мисли Коча Павловић, портпарол ПЗП.
Мандић предлог још није детаљно образложио. Он за “Новости” каже да он лично нема лидерске амбиције, већ да је, једноставно, време да се српске странке не свађају и међусобно боре на изборима.

ЛУТАНЈЕ
ВЛАСТ и на овај случај гледа као још на једно “лутање” опозиције.
- Нјихове идеје као да су замрзнуте у прошлости - коментарише портпарол ДПС Рајко Ковачевић. - Ваљда мисле да је европска будућност саздана од национализма?