СВАКИ Србин са Косова и Метохије зна да сам се борио за њихова права. Доста је било праксе да лидери гурају народ испред себе. Свако треба сопственим примером да уради нешто. Ово је за “Новости” рекао Андрија Мандић, лидер Српске листе у свом првом јавном наступу након штрајка глађу у Скупштини Црне Горе половином октобра. Мандић, који је одржао обећање да ће нашем листу дати први интервју после ових драматичних догађаја, истиче да се у тренутку када је црногорска влада признала независност Косова одлучио на такав чин јер се морало предузети нешто - а да то не буде насиље.

О данима када је, сам, проводио дане и ноћи у једној соби и у парламенту, просто, не жели да говори. Као ни о ефектима тог штрајка, који неки тумаче као промашај и потез “слободног стрелца” којим је разбијено јединство опозиције, а други му, пак, скидају капу за саможртвовање.
- Срби са КиМ знају да сам се борио и за њихова права. То, као и чињеница да сам макар делимично скинуо мрљу са образа Црне Горе због признавања државе створене на прогону једног народа, за мене су признање и сатисфакција. Све остало ме не интересује.
* Ноћ пре ступања у штрајк предлагали сте опозиционим лидерима да заједно нешто учините...
- За њих је такав протест био неприхватљив. Одлучио сам да браним свој и образ породице, а да то никоме не кажем пре митинга...
* Како се данас осећате? Имате ли неких последица након тринаестодневног штрајка глађу?
- Осећам се добро. Да се све понови, исто бих учинио. Ненасилним отпором бранили смо политичку част, и ко ми приговара да сам имао неки други мотив - нека му је на част. До краја живота бићу захвалан људима који су ме разумели и подржали у протесту, и онима који су стотине километара ишли пешке да би ме подржали, слали ми писма и поруке разумевања...
* И шта сад? Опозицији није испуњен ниједан захтев због којих сте штрајковали?
- Поспремићемо, прво, наше двориште, а остале у опозицији позивам да се тргну, да радимо. Имамо циљ, мисију и обавезу коју нам нико неће опростити ако је не испунимо - да победимо ДПС и променимо Црну Гору. Срби заслужују да у својој Црној Гори имају једну, велику и савршено организовану странку, бољу од садашње СНС, јединственију од Српске листе! Превише је српских странака на 32 одсто Срба у Црној Гори.
* То је “револуционарна” идеја! Како мислите да уједините Србе у Црној Гори?
- Показаћемо да нисмо сујетни, да можемо да отворимо врата да нам се придруже млади и успешни људи, да имамо снаге да правимо велику кућу за једну нову и велику причу. Та наша нова странка мора улити самопоуздање. Ђукановићев режим данас сеје страх, завађа нације и конфесије, руку под руку банче полусвет и државни функционери, тајно нам кроје судбине... Одупрећемо им се заједништвом, великом акцијом, добрим политичким програмом.
* Да ли се то ви намећете за лидера свих Срба, пошто вас је претходно Ђукановић, можда и зато што зна проценте гласова које СНС може освојити, прогласио за лидера целе опозиције?
- Не мислим уопште да та будућа странка буде у оквиру СНС. Али, такмичити се у опозицији међусобно, преливати од избора до избора једни другима проценат-два гласова потпуно је неинтересантно.
* И, како би у пракси требало да изгледа та српска странка? Какав програм нуди?
- Рано је да саопштимо програмске принципе. Правићемо тимове, консултације тек следе. Знам и да ћемо одмах због овог бити нападнути, али то је природно. Не плашимо се.
* Одустало се, изгледа, од захтева за поништењем Владине одлуке о Косову, све ређе се прича и о ванредним изборима?
- Следи серија округлих столова у организацији три велике опозиционе странке, СНС, ПзП и СНП. Теме ће бити економија, корупција, Комбинат алуминијума. На томе се можемо ујединити.

ОСТАЈЕМО ВАН ПАРЛАМЕНТА
* ЗАШТО није поштован договор да све опозиционе партије напусте парламент?
- Требало је то да учине. Или, макар, да иду само на седнице за које сматрају да су важне, попут оних када је тема буджет. СНС остаје ван парламента.