Избор градске власти у Београду ушао је у финиш, али је на политичкој позорници потпуно затишје. Социјалисти су спаковали кофере и још прошле седмице отпутовали на море. Према најавама, враћају се данас. Слободан преговарачки викенд узели су и демократе и либерали.
И док се страначки градски лидери одмарају, Београђани ишчекују када ће коначно добити власт. Крајњи рок истиче за десет дана, а према неким досадашњим најавама, седница Скупштине града требало би да се одржи 18. августа.

Мада у Новом Београду, Палилули, Вождовцу и Раковици седе у заједничкој власти, СПС и ЛДП су се заинатили да у граду неће ићи на исти колегијум. И једни и други споразум ће искључиво склопити са ДС као централним партнером.
Пре него што су отишли на летовање социјалисти су са демократама договорили заједничку управу и оставили кандидату за градоначелника Драгану Ђиласу да издејствује мањинску подршку ЛДП. Нјихов став је да све што ЛДП буде тражио иде на уштрб ДС. Пре одмора подељени су и ресори. Место заменика градоначелника припашће ПУПС-у, а на ту функцију требало би да буде изабран Милан Кркобабић. Зна се и однос снага у Већу, а што се тиче јавних предузећа, СПС-у треба да припадну директорска места у Електранама, ГСП, Сава центру, "Арени" и "Погребним услугама". Г 17 плус добиће "Београд пут" и Градске пијаце. У осталим фирмама руководиоца ће делегирати ДС.
Неслагања би могло бити око избора новог председника Скупштине. ДС и СПС су се усагласили да то место припадне социјалистима, па се очекује да ће садашњи председник Бранислав Белић бити смењен. Међутим, када је Белић изабран на ову функцију ЛДП је дао своје гласове само под условом да је он и коначно решење. Ово је једна од препрека за коју се очекује да ће бити изглађена наредних дана.
Такође, док су се социјалисти одмарали, ЛДП је захтевао да на чело предузећа не буду постављени страначки кадрови, већ стручњаци. Овај захтев прихватио је Драган Ђилас, тврдећи да ће 50 одсто руководилаца бити нестраначки људи, али то тек треба да се усагласи и са социјалистима.
Фотофиниш избора градске власти биће очигледно узбудљив.