МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

АКО српско руководство заиста жели да добије битку за Косово, прво што мора да направи је да превазиђе све међусобне спорове и да опет буде јединствено. Поделе и међусобна оптуживања српских политичара иду наруку онима који желе да дефинитивно узму од Србије део њене територије. Управо док су српски руководиоци били јединствени, Американци нису могли да остваре свој план и без отпора створе независно Косово. Битка за Косово и Метохију још се бије, па и српска политичка елита мора да буде одговорна у овом одлучујућем историјском тренутку.

Ово је главна порука познате руске историчарке Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, у интервјуу “Новостима”.
- Руководство Србије, које је било јединствено око решења питања Косова, кренуло је у међусобне спорове. Поново се створио период безвлашћа, што може да се негативно одрази и на позицију Србије при решењу косовског проблема.
* Јесу ли Срби уопште имали шансу да сачувају Косово?
- У Србији се размишљало о томе “колико ће дуго Русија бранити позицију”? Било је питања: Хоће ли нас Русија оставити на цедилу? Прошло је много времена док су сви схватили да Русија неће попустити. Објективно, захваљујући Русији, Србија је имала времена да се организује и направи прагматичну стратегију за очување Косова. Као историчар, мислим да је такву стратегију Београд требало да има одавно! Нажалост, изгубило се узалуд много времена, а разрађен план више је личио на тактику, него на стратегију, није имао више варијанти и није предвидео развој догађаја на сто корака унапред. Чланови преговарачког тима много су се трудили и очајно се борили за своју позицију коју су формулисали кратко: “Не дамо Косово!” Нама научницима је жао што није била широко покренута идеја око разрађивања универзалних критеријума за признавање нових независних држава.Одавно се требало одговорити на питање: Жели ли међународна заједница да реши косовски проблем или не? Морамо бити реални - проблем Косова објективно нико није хтео да реши, а то не желе ни сада. Зато су наша стратегија и тактика морали да полазе од те чињенице.
* Пошто су Американци и њихови најближи савезници одлучили да дају државу на поклон Албанцима, сада се у Србији све чешће говори о подели Косова. Ви сте такође били присталица те “резервне варијанте”...
- Предлог који је направио Самарджић мени изгледа добар, али иза њега треба да стане цело јединствено руководство Србије. Једна од важних варијанти мора бити предлог Русије и Београда о издвајању дела територије КиМ. Разумем да руководство Србије жели да у свом саставу сачува цело Косово. Међутим, мора се поставити питање колико је то реално. Колико ће за то требати снаге и времена? Очевидно је да НАТО заједно са Албанцима концентрише снаге да заштите целу територију Косова. Не треба испустити из вида и то да албанска армија није разоружана и да је спремна да ратује. Руководство Србије већ се изјаснило да не намерава да ратује. Значи, треба применити другу тактику. Не сме се губити време већ се морају искористити могућности које остају. Мора се говорити о томе како да се заштите српске енклаве и светиње у складу са Резолуцијом 1244. То је реална политика. Идеје о подели Косова, које су се појавиле још шездесетих година, су биле пророчанске.
* Који је тренутно главни задатак пред Србима?
- Главни задатак је да се поново успостави јединство руководства земље. Мора постојати јединствена позиција и покушај да се схвати да је северни део Косова врло важан за Србију и са геостратешке тачке гледања. То значи - ако Косово постаје независна држава, одмах се појављује проблем југа Србије. Ако се Србији припоји северни део Косова, ојачавају се и њене границе.

* Како ви објашњавате недостатак солидарности међу словенским народима који живе на Балкану?

- Одсуство слоге код Срба и недостатак солидарности код Словена стара је појава. Није нимало случајно да је на српској застави било четири С. Карактерна особина словенских народа је недостатак солидарности и јединства. И наши непријатељи то су стално користили. Некога плаше, некога поткупљују... Чуди ме то што су на руководећим местима у тим државама људи који нису у стању да прорачунају последице своје политике. На пример, руководство Македоније је пре неколико месеци размишљало да међу првима призна Косово. Чиме ће се завршити македонско признање Косова? Шта ће бити тамо сутра или прекосутра? О томе треба да мисли руководство у Македонији! Зар они не виде да исти проблем имају у “свом дворишту”? Они ће бити први којима ће сутра бити потребна помоћ да реше “албански” проблем. Они ће се обратити НАТО, али тада нико неће померити прст као и у случају Србије, јер су они Словени и православни. У последњем историјском периоду одсуство солидарности међу Словенима је резултат добре “работе” светских моћника и наше попустљивости.
* Постоји прогноза да се Американци неће супротстављати Албанцима ако после Косова крену у отимање територија у Македонији и Црној Гори. Шта мислите о томе?
- Са једне стране, Американцима одговара нестабилност у Европи, да уверавају Европљање да без америчке помоћи ништа не могу да реше. Са друге стране, интерес Американаца је да ојачају своје позиције на Балкану и да буду сигурни са својом базом у Бондстилу. Тамо су они као код куће. Нема никаквих провера, раде шта хоће. Американце раздражује отпор Срба па им је зато било важно да казне Србе и створе услове за своју делатност. Што се тиче планова Албанаца, они ће се сигурно дићи. Ако успеју на Косову, то ће бити сигнал да крену даље. Друго је што ниједан такав покрет не може да се развија без озбиљне подршке. Зато Албанци користе све што могу. За албанске идеје и планове су потребни време и новац. Већ имају огроман новац од наркотрафика, трговине људима и, како видимо, људским органима. Албанцима у Македонији ће бити потребно знатно мање времена за остварење својих планова него онима на Косову.

СРБИЈА ПРОБУДИЛА РУСКОГ МЕДВЕДА
* КАКВА је будућност српског народа?
- Не бих хтела да српски народ буде расељен као Јевреји по различитим државама. Српски народ је добар, јак, широкогруд, храбар, упоран, снажан, негде је наиван, никада није мислио само о себи него и о блискима, увек се сматрао одговорним за оне које су око њега. Срби не треба да се стиде своје историје и својих поступака деведесетих година. Срби су једини народ на свету који се супротставио насиљу и безакоњу, покушају владања светом из једног центра, наметању своје воље и визији демократије других држава. Управо је Србија 17 година бранила границе православља и словенства, пружајући могућност успореном медведу, као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружања отпора негативним појавама. Једина црта које Срби треба да се стиде је непостојање талента за пропаганду у своју корист, а немају ни талента за међународне интриге. И, нажалост, Србима не полази за руком да створе међусобно јединство.

КАРЛУ МУЧИ САВЕСТ
* ПОЗНАТ је став руског руководства о исполитизованости Хашког трибунала. Сада се појавила књига Карле дел Понте у којој она говори о злочинима Албанаца...

- Вероватно ту жену мучи савест. Са друге стране, тешко је претпоставити да таква фигура уопште има савест. Ако је она све то знала, а налазећи се на таквој дужности ништа није урадила, значи да уопште нема савести. А могла је да оптужује цели народ за нешто што није чинио. То значи да би Трибунал требало што пре распустити и ослободити Србе из затвора, а половину Албанаца ставити иза решетака. Делове о злоделима Албанаца требало би умножити и показивати свуда док питање Косова још није решено.