ПОДГОРИЦА - Званична химна Црне Горе - "Ој свијетла мајска зоро" - биће то и даље, али ће из ње бити избачени стихови које је својевремено на народну песму дописао Секула Дрљевић.
Такав договор на помолу је у парламенту Црне Горе, где је и у среду настављена расправа о државним симболима, цркви, језику и другим питањима важним за усвајање новог Устава.
У химни ће остати само изворни стихови народне песме, а све што је дописао Дрљевић, који је песму "Ој свијетла" под својим именом објавио у књизи "Црвена Хрватска", штампаној у Загребу 1937. године биће брисано. На ову варијанту пристали су и посланици ДПС који сматрају да је Секула Дрљевић био "контроверзна историјска личност". У опозицији, пак, тврде да се ради о доказаном квислингу, ратном злочинцу и једном од твораца марионетске државе Црне Горе под италијанском окупацијом.
Опозициона СНП у среду је изашла са предлогом да Црна Гора има - три званичне заставе.
- Једна би била "народна" - тробојка састављена од црвене, плаветне и беле боје. Друга је "државна" - иста тробојка са аплицираним сребрним, крунисаним двоглавим орлом уздигнутих крила, а трећа ова постојећа, црвена са грбом, која би имала статус "председничке" - прецизира за "Новости" посланик СНП Вуксан Симоновић.
У основном предлогу устава стоји да је службени језик црногорски, али да постоји могућност и другачијег решења.
- У Црној Гори службени језик је српски, односно црногорски - компромисно решење заговара Покрет за промене.
Из Српске листе узвраћају да је формулација ПзП-а само прелазно решење ка потпуном укидању српског језика. Стога је за СЛ, кажу, прихватљивији предлог ДПС да службени буде црногорски језик, јер "одмах знају да је на делу дискриминација".
Предлог СНП је да у Уставу стоји: "српски језик ијекавског изговора". Али, расправа о "службеном језику" тек је отворена...

БОЛЈЕ И АЛБАНЦИМА
МОМЧИЛО Вуксановић (Српска листа) рекао је да се спрема уставна дискриминација српског народа и језика у Црној Гори.
- Срба нема у Уставу ни као конститутивног народа, ни као мањине. Немамо апсолутно никакву заштиту, ни права, док Албанци, једини у Црној Гори, имају привилегију позитивне дискриминације. То је зато што су били у служби режима, омогућили стицање независности - каже посланик Вуксановић.