ПОДГОРИЦА - За суботу најављени састанак лидера Социјалистичке народне партије Предрага Булатовића, Групе за промјене Небојше Медојевића, бившег црногорског министра полиције Андрије Јовићевића и бившег амбасадора СРЈ у Риму Миодрага Лекића, изазвао је велику пажњу црногорске јавности. По многима, овај састанак је и најава повратка на политичку сцену двојице "бивших" који се нису у љубави разишли са актуелним црногорским режимом. Јовићевић је смењен са места министра полиције, на којем се налазио када је кренула афера "трафикинг", која је месецима потресала Црну Гору. Лекић је повучен са амбасадорског места у Риму а на његово место постављен је Бранко Луковац.
Јовићевић, који је допутовао у Подгорицу, потврдио је "Новостима" присуство на овом састанку, али није коментарисао о чему ће се разговарати, док је Медојевић најавио да се ради стварању демократске алтернативе актуелном црногорском режиму, након референдума.
- Добро је да је референдум сада известан, али је очигледно је да се грађани Црне Горе не могу очекивати ништа добро ако ова власт остане после референдума. То би значило наставак исте политике као у протеклих 15 година, каже Медојевић. Састанак људи различитих политичких опција, он оцењује као покушај стварања договора око координираног деловања како би биле смањене грешке које иду у прилог режиму.


РЕФЕРЕНДУМ, ИПАК, У АПРИЛУ
- РЕФЕРЕНДУМ о независности Црне Горе биће одржан у априлу и нема ниједног разлога за његово одлагање - рекао је за "Новости" Предраг Секулић, портпарол ДПС коментаришући изјаву лидера СНП-а Предрага Булатовића да у априлу сигурно неће бити референдума.

РОЋЕН ОПЕТ САВЕТУЈЕ
ЦРНОГОРСКА Влада именовала је доскорашњег амбасадора СЦГ у Москви Милана Роћена за првог политичког саветника премијера Мила Ђукановића. То је место са којег је Роћен и отпутовао за Москву октобра 2003. године. Повучен је недавно како би помогао дипломатској припреми терена за признавање независности Црне Горе.

ЕВРОПА ДА ПРЕСЕЧЕ
ЛЕГИТИМНО право Европске уније је да предложи већину за одлуку о црногорској независности, уколико се власт и опозиција не договоре, рекао је јуче црногорски премијер Мило Ђукановић. Он је нагласио да не очекује да ће Европа предложити "нова и оригинална решења" када то није учинила ни Венецијанска комисија у свом извештају.
- Мислим да би било примерено да Европска унија предложи оно што су већ позната решења у Европи. Она решења која су била гарант стабилности развијених европских друштава - казао је Ђукановић.