Уместо тробојке, нова застава Србије и Црне Горе, према неформалном договору владајућих странака у државној заједници, требало би да буде четворобојна: црвено-плаво-бела, са плавом пољем подељеним на два дела истоветне величине, али различитих нијанси. Тамнијом плавом била би представљена Србија, а светлијом, плаветном, Црна Гора.
Како „Новости“ незванично сазнају, састанак представника владајућих коалиција у Србији и Црној Гори, на челу са ДПС и ДСС, одржан је почетком прошле недеље у Скупштини СЦГ. Тада се, према истом извору, одустало од постојећег Нацрта закона о застави према којем је нова застава државне заједнице требало да буде тробојка са нијансом плаве која је, у скали плавих боја, тачно у средини између српске плаве и црногорске плаветне.
Према новој радној верзији, плаво поље било би јасно разграничено, највероватније вертикално подељено на два дела и означавало би „посебност две државе чланице“.
Такав пројекат Савет министара требало би да преточи у законски предлог који би кренуо на подужи пут - прво до влада држава чланица - на мишљење, па ако би га оне вратиле „без примедби“, тек онда би га Савет министара проследио парламенту СЦГ на усвајање. Колико ће тај пут трајати тешко ко може и да прогнозира, али мало је оних који верују да би се на предстојећој Олимпијади могао да завијори нови барјак СЦГ.
У Савету министара надлежни тврде да још није ни почела израда таквог законског предлога и да су за нову прерасподелу боја на застави само незванично чули. Има и мишљења да ће нова застава СЦГ „сачекати“ док Црна Гора, у наредних месец-два, како се процењује, не добије свој барјак.
У игри су два предлога - један, да нова црногорска застава буде потпуно црвена са грбом на средини, а други да - остане садашња тробојка којој би се „придодао“ грб.
Ако би Црна Гора добила црвени барјак (мада се процењује да је за то, ипак, мала вероватноћа пошто се за такву опцију понајвише залаже Кривокапићев СДП док је за другу варијанту више ДПС) тада би и нова прича о четворобојној застави државне заједнице пала у воду. Јер, „нестала“ би плаветна боја са црногорског барјака и - све би кренуло испочетка.