БЕОГРАД - Лидер социјалиста Ивица Дачић најавио је да ће у понедељак поподне бити одржан састанак лидера коалиције СПС-ПУПС-ЈС са председником Демократске странке Борисом Тадићем и функционерима ДС.

Дачић је рекао новинарима у Дому Народне скупштине, након доделе "Мајских награда" Спортског савеза Србије, да не зна да ли је Тадић преломио и да ли ће прихватити да буде кандидидат за премијера.

Према његовим речима, на том састанку, биће речи о темама које су везане за програм и политику нове владе.

То, како сматра, не треба да буду никакви "тешки разговори" с обзиром да су претходне четири године социјалисти и демократе били у коалицији, а принципе сарадње, које су договорили тада поштовали читав период рада и још актуелне владе.

"Између нас нема спорних питања, не очекујем тешке разговоре, али је добро да се процес формирања владе убрза. Треба преламати, не одуговлачити, доносити суштинске одлуке..., али и што пре утврдити да ли је већина на страни ДС и њихових партнера или на страни напредњака и поштовалаца њихових програма", навео је Дачић.

Он је додао да не треба искључити и трећу могућност - да ли постоји жеља за "великом коалицијом".

"Напомињем да та коалиција не може да буде велика без социјалиста, али понављам ми никога не уцењујемо и ништа не условљавамо. Ко год каже да СПС уцењује, тражи и захтева у овом тренутку одређена персонална решења - лаже", јасан је Дачић.

Према његовим речима, до сада су само вођени разговори о томе ко ће формирати владу, ко би требало да буде премијер и није непознаница да коалиција око социјлаиста нема ништа против да то место припадне ДС.

"Добро је да су демократе јуче донеле одлуке. То је важно због тога што се не сме дозволити празан ход, јер је он простор за различите манипулације, настављамо разговоре јер ниједан конкретан захтев са наше стране још није изнет", рекао је Дачић.

Када је реч о сарадњса СПС и ДС, лидер социјалиста је подсетио да су те две странке још пре неколико година потписале Декларацију о политичком помирењу, која подразумева поштовање пет принципа који су основа и за даљу сарадњу: заштита државних и националних интереса, европска орјентација, борба против корупције, развој економије и питање социјалне једнакости.

"То су теме које су и данас актуелне. Ми нисмо ти који ће покушавати да воде разговоре о формирању владе, на нама је да одговоримо на позиве, а водиће их највеће странке и само је важно којом брзином ће ти разговори бити релизовани", сматра Дачић.

ДС је, додао је, највећа странка у коалицији, она ће покренути разговоре и са другим партнерима, не само са коалицијом око СПС-а, о програмским основама за будућу владу.

"Све су то логични разговори, али понављам, битна је брзна којом ће се окончати разговори о формирању владе", рекао је лидер социјалиста.

Дачић је објаснио да рокови за формирање владе зависе од закона и Устава, али и од нове политичке позиције коју је добио Томислав Николић као председник Републике.

Он је додао да је из разговора са Николићем и новим лидером напредњака Александром Вучићем жело да се увери да неће бити опструкција с обзиром да су теоретски те опструкције могуће.