Деветнаестогодишњакињи из Питомаче прети затвор након што је откривено да је на путу пронашла фалцификоване новчанице од 100 и 200 куна па их разделила родбини и трошила у радњама.

Премда се током истраге млада Славица бранила како није знала да су лажне, против ње Општинско државно тужилаштво подигнуло је оптужницу тражећи да је се осуди условним малолетничким затвором, јавља Даница.хр

Према оптужници, део новчаница дала је тети, мајци и сестри, а део је задржала и сама потрошила. Открила је како је новчанице видела код дворишне ограде у Питомачи, па је о свему обавестила тету Марију која је новац отишла покупити.

Потом су новац она и тета поделиле и сваком је припало око 1200 лажних куна у апоенима од 100 и 200 куна. Славичина мајка Мира признала је како је од кћери добила новчаницу од 100 куна којом је Дарку платила дуг за јаја.

Сестра Матеја новчаницом од 100 куна покушала је купити робу у трговини Стела у Кладарама, али продавачица је препознала да је новац фалцификован, пише портал Даница.

Тета Марија пак потврдила је причу своје нећаке. Каже како је отишла по бачени новац уз ограду куће у Питомачи. Потом га је поделила са Славицом, али Маријина сестра Божица одмах је уочила да је реч о лажном новцу те им рекла да га униште.

- Ја сам ове своје новце одмах запалила, али Славица није хтела. Покупила је куне које су јој припале и отишла од нас - испричала је током истраге тета Марија.

Њена сестра Божица упозорила је како се ‘из авиона’ могло видети да су новчанице лажне.

- Одмах сам препознала да су лажне. Биле су друкчије боје и квалитете папира, заштитна нит је чудно изгледала. Рекла сам да тај новац одмах униште. Но, Славица ме није послушала - испричала је Божица за Даницу.

Према оптужници, трговина Vit-commerce из Питомаче оштећена је за 271 куну, Дарио који је продавао јаја за 160 куна, а Јадранка од које су купили одећу за 200 куна. Износ штете већи је од примљених лажних новчаница јер су им продавачи узвраћали остатак од 71 кн и 60 куна.