Хиљаде нигеријских ловаца наоружани амајлијама и добрим познавањем неприступачног терена припремају офанзиву против екстремиста Боко Харама који десет година пустоше североисток Нигерије.

Они сматрају да је крајње време да помогну војницима да зауставе ту опасну побуну.

Нигеријска влада спречила је спровођење сличне офанзиве пре пет година називајући то самоубилачком мисијом, а нови гувернер државе Борно, где је било највише напада Боко Харама, сада подржава тај подухват.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Напад на сахрани у Нигерији, 65 жртава

То је знак да су нигеријске власти које су више пута тврдиле да су поразиле Боко Харам, можда исцрпле опције против исламских екстремиста и огранка који је недавно објавио верност групи Исламска држава.

Нови гувернер државе Борно Бабагана Зулум рекао је да му је доста примењивања конвенционалних стратегија против екстремистичке групе која је убила или отела десетине хиљада људи и због које су милиони расељени.

Немири су изазвали велику хуманитарну кризу.

Гувернер је недавно одобрио ангажовање најмање 10.000 ловаца да помогну да се окончају борбе.

И мада нигеријска војска није желела да коментарише, портпарол владе је потврдио да је гувернер решио да агресивно истражи сваки легални начин у покушају да оконча побуну, после консултација са кључним особама укључујући старешине и традиционалне владаре.

Портпарол владе рекао је да су им потребне све могуће молитве с обзиром на задатак који их чека.

Ловци су одвојени од цивилних одбрамбених снага које су никле у североисточној Нигерији да се боре против побуне Боко Харама.

Сматра се да су они једина група са добрим познавањем шума и других терена у великој области близу Језера Чад. Они виде своје амајлије као заштиту од напада.

Новинар агенције АП посетио је ове недеље камп где око 2.000 ловаца чека да крене на марш у жуму Самбиса и друга скровишта Боко Харама.

Више од 5.000 ловаца мобилисано је из Нигерије и регионалних земаља укључујући Буркину Фасо, Нигер и Чад, рекао је један од вођа ловаца.