ГУМЕНИ чамац северне флоте руске морнарице која је у заједничкој мисији са Руским географским друштвом у Северном леденом океану потонуо је после напада моржа, а морнари и научници су успели да се спасу неповређени.

Прочитајте још: НЕРЕАЛАН ПРИЗОР: Црни пантер се прошетао крововима француског града (ВИДЕО)

Морнари Северне флоте и научници Руског географског друштва били су на мисији у Земљи Франца Јозефа, архипелагу на далеком северу Русије у Северном леденом океану. Архипелаг чини 191 ледено острво, које је удаљено само 900 километара јужно од Северног пола.

Група од неколико чланова експедиције налазила се у гуменом чамцу којим су се превозили до рта Хелер када их је напала разјарена женка моржа.

Прочитајте још: Амерички тенк грешком “преорао” румунско жито (ВИДЕО)

„Вероватно је у страху за своје младунце напала наш гумени чамац. Чамац је потонуо, али избегнута је трегедија захваљујући брзој реакцији вође одреда. Сви учесници су безбедно стигли до обале“, наводи се у саопштењу Географског друштва.

Слично саопштење је издала и прес служба Северне флоте, додавши да је добро координираним акцијама војника чамац успео да пристане, а да животињи није повређена.

Ова експедица покушава да истражи путеве поларних страживача који су овуда пловили пре више од једног века и покушавали да опишу овај пусти, залеђени архипелаг.

Географско друштво наглашава да и овај напад моржа који су они доживели говори колико је ова област опасна по људе. Осим избегавања дивљих животиња, истраживачи су такође морали да избегавају олује и преживе екстремно ниске температуре.

Већи део Земље Франца Јозефа окован је ледом, а на њој од октобра до фебруара влада поларна ноћ дуга 128 дана. Температуре се спуштају и испод минус 40 степени Целзијуса током зимских ноћи.

Главни руски морнарички брод, спасилачки тегљач „Алтај“ из којег је кренуо мањи гумени чамац који је напао морж, остаје у Северном леденом океану са научницима и морнарима и наставља своју експедицију.

(rts.rs)