ЖЕНА (25) из Род Ајленда у САД запањила је лекаре када су јој извадили плаву крв.

Она се пожалила на малаксалост, умор и задиханост након што је узела лек против зубобоље. Искусни лекари су после почетне неверице поновили тест са истим резултатом, док је пацијенткиња и сама помодрела.

Прочитајте још: НЕРЕАЛАН ПРИЗОР: Црни пантер се прошетао крововима француског града (ВИДЕО)

Ова појава, када кожа поприми плаве и сиве нијансе, зове се цијаноза. Може да је изазове бензокаин, један од активних састојака појединих лекова за зубобољу и прехладу, који делује као локални анестетик. Упрошћено речено до ове појаве долази када хемикалија заустави пренос кисеоника између крви и ткива па настаје “метемоглобинемиа”. Занимљиво да је лек за ово стање, који је одмах дат жени, јарко плаве боје. Он враћа електрон који недостаје молекулу хемоглобина.

- Пацијенткиња је рекла да је конзумирала велике количине бензокаине претходне ноћи – написали су извештају коатори студије о овом случају, доктори Отис Ворен и Бенџамин Блеквуд.

Прочитајте још: Бебу “дојили” само кафом осам месеци!? (ВИДЕО)

Доткор Ворен додаје да је у својој каријери видео само једног “плавог” пацијента, што му се урезало у памћење, па је брзо одгонетнуо мистерију.

- То је један од оних случајева о којима слушате на предавањима, учите о њима, и појављују се на испитима, али их скоро никад не видите – каже стручњак за CNN.

(cnn.com)