Човечанство је већ хиљадама година фасцинирано смрћу и умирањем, па зато прихвата разне теорије и примењује различите ритуале не би ли унело нешто смисла у све то.Смрт је једна од последњих мистерија која нам је и даље углавном непозната, упркос огромном напретку науке. А најпопуларније теорије о томе шта нам се догађа одмах након смрти су она о белом светлу које се јавља и о томе да нам цео живот одмах пролети пред очима.

Једини увид у то могу да нам пруже људи који су заиста били клинички мртви, а затим поново оживели. Неки од њих су, на форуму Реддит, одговарали на питање: Какав је осећај умрети?

Ово су њихови одговори:

1. Као листање књиге

Пре пет година корисник "monitormonkey " је имао велики хируршки захват током кога је искрварио, због чега је неколико минута био мртав.

"Пробудио сам се у нечему што је изгледало као Свемир, али није било никаквих звезда нити светла. Нисам баш плутао, једноставно сам био тамо. Није ми било ни топло ни хладно, нисам био ни гладан ни уморан - само некако мирно неутралан. Знао сам да су у близини светлост и љубав, али нисам имао потребу да одмах одем тамо."

"Сећам се да сам размишљао о свом животу, али се ту није радило о 'монтажи'. Више је изгледало као да сам лагано листао књигу, а ту и тамо би се појавила покоја слика."

2. Посета драге особе

"Schneidah7 " је био збачен са мотора док је возио брзином од 80 километара на сат, па је до доласка у болницу већ био клинички мртав. Док је лежао на путу, пре него што је стигла хитна помоћ, сећа се да га је неко кога познаје охрабривао.

"Сећам се да лежим на плочнику, а ствари лагано постају црне и тихе. Једини разлог зашто нисам заспао је бизаран тренутак када сам чуо некога како се дере 'Не посустај, пи***це! Хајде, дижи се. Дижи се! Дижи се!'"

"Затим је неко почео да удара о кацигу, која ми је била баш јако набијена на главу. Када сам отворио очи, видео сам свог брата како чучи на плочнику поред мене. То ми је било чудно, јер ми је брат умро од дроге неколико година раније."

"Једно чега се још сећам је како он гледа на сат и говори нешто као 'Ускоро ће бити овде.', а затим одлази."

"Желeо бих да могу да дам још детаља, али искрено, не сећам се много. Још имам проблеме са памћењем због несреће."

3. Башта

Бројни корисници су своју "смрт" описивали као празнину, али је "IDiedForABit " имао је доста различито искуство након што му је срце стало услед алергијске реакције.

"Сећам се осећаја да ме нешто усисава уназад, изузетно полако, као да ме се вуче кроз воду, а затим настаје тама и лагано нестајање."

"У једном тренутку светлост се вратила и ја сам гледао у башту. Није била пуна цвећа, већ само прашине и проређене траве. У њој је било и игралиште са вртешком у средини и двоје деце која су јурила око ње. Дечак и девојчица."

"Тешко је то описати, али сам имао осећај као да могу да бирам да ли да останем или да одем, али сваки пут када бих се покушао да се вратим био сам задржан на месту."

Прошао сам кроз све разлоге зашто бих желио да се вратим. Када сам рекао да не желим да напустим своју мајку, оно што ме је држало напокон ме је пустило."

"Нагло сам се пробудио у сопственом телу. Срце ми није радило шест минута."4. Као дремеж

Као тинејџер, "TheDeadManWalks " је пролазио кроз месеце хемотерапије, када је нос почео неконтролисано да му крвари. Због сепсе и заразе стање је почело да му се погоршава, па је више пута тонуо у смрт, коју описује као нешто предивно."

"Најгоре од свега тога је, сада када гледам, како све то може мирно да изгледа. То је као када притиснете дугме за 'дремеж' на вашем будилнику у седам ујутро."

"Можда га и притиснете једном или двапут, а онда се сетите да имате посао или школу, и да спавање може да чекати јер имате ствари које треба да обавите."

5. Виц

Сусрет са смрћу није спречио "алтбургер69" да се шали на свој рачун.

"Имао сам срчани удар прошле године и срце ми је стало три пута у операционој сали."

"Сваки пут су ме повратили електрошоковима и ја бих се 'пробудио'. Тако сам се осећао. И сваки пут бих испричао особљу неки други виц. Никаква светлост, ни ништа, само - као да спавам."

6. Црнило

Након што му је, после саобраћајне несреће, престало дисање и рад срца, "Руллкнуфу" се "скроз укрутио". После два минута, пријатељ је успео да га оживи.

"Само ми се све зацрнело. Никакви снови, никакве визије, ништа. Наводно сам, више од десет пута, питао шта се догодило... Изгледа да ћу бити срећан што сам данас још увек жив."Извор Тхе Миррор