ТУРИСТА је запањио раднике музеја када је успешно погодио комбинацију на сефу која је мучила експерте.

Канађанин је успео да откључа сеф који је неотворен деценијама стајао у музеју, погодивши шифру на срећу, из првог покушаја.

Стефан Милс је са породицом посетио Музеј заоставштине града Вермилиона када је „из шале" покушао да отвори челичну кутију. У музеју у провинцији Алберта су претходно више пута покушавали да откључају стари сеф - али без успеха.

Сеф није отворен од друге половине 1970-их година. Музеј, који се налази у старој школској згради од цигала, садржи колекцију предмета из историје Вермилиона, градића са нешто више од 4.000 становника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отворен Титов сеф

Милс је са породицом у мају посетио музеј. „Сваког лета када одемо на камповање, научимо да сваки мали град, без обзира на то где се налази, има нешто да понуди", каже он за Би-Би-Си..

Тако су децу повели у музеј кроз који их је спровео волонтер Том Киблвајт. Један од експоната је и сеф, пореклом из Брансвик хотела који се у том граду отворио 1906. године.

Верује се да је сам сеф купљен 1907. Музеју је дониран почетком 1990-их када је хотел променио власништво и био реновиран. Милс каже да је цела породица „била заинтриграна" када им је показан сеф.

КАКО ЈЕ УСПЕО?


ИЗ музеја су претходно тражили помоћ стручњака како би открили шифру, покушавали различите комбинације. чак и ступили у контакт са бившим запосленима у хотелу.

И други посетиоци су се, баш као и породица Милс, играли са сефом и покушавали да га отворе, али безуспешно.

„Рекао сам водичу да је то невероватна временска капсула и да не знају ни шта је унутра", каже Милс, који ради као варилац.

Приметио је да се бројеви крећу од 0 до 60, и одличио да проба 20-40-60.

„Типична комбинација, три пута у смеру казаљке на сату - 20 - два пута у супротном смеру - 40 - једном у смеру казаљке на сату - 60, пробао сам и отворио се", каже он.

„Било ми је јасно да је дуго закључан јер је прашина пала са механизма за закључавање."

Киблвајт за Би-Би-Си каже да је „било узбудљиво" када се окренуо и видео да су врата отворена.

ШТА ЈЕ БИЛО У СЕФУ?

НАЖАЛОСТ, није било блага. У њему је био стари налог за плаћање и блокчић за уписивање наруџбина из 1970-их година.

У блокчић је уписан рачун за бургер од печурака који је коштао 1.5 канадских долара (0.99 евра) и паклу цигарета за један канадски долар.

„Ти предмети немају неку вредност, али нас веома занимају. Дају нам идеју о томе какво је ово место било 1977. и 1978. године", каже Киблвајт.

КОЈА ЈЕ ВЕРОВАТНОЋА?

ВЕРОВАТНОЋА да Милс тачно погоди комбинацију је мала, каже Џефри Розентал са Универзитета у Торонту, аутор књиге Кноцк он Њоод: Луцк, Цханце, анд тхе Меанинг оф Еверyтхинг.

Према његовој рачуници шанса да се из првог покушаја погоди комбинације је 1 према 216.000. (Његова калкулација је узела у обзир да се бројеви на сефу крећу од 0 до 60).

Он ипак истиче да неке такве браве имају простора за маневрисање, а пошто је ова имала сигурносни систем од три броја, Розентал је израчунао да су шансе ипак један према 8.000, „што је и даље мала вероватноћа".

Чињеница да је комбинација бројева била специфичног шаблона и да није била насумична такође може да утиче на рачуницу о вероватноћи, додао је.