Спор око експропријације куће у којој је рођен Адолф Хитлер, између ранијих власника и државе се наставља, пошто је Аустрија одлучила да уложи жалбу на одлуку Покрајинског суда у Риду да је обештећење било премало.

Аустрија је ранијим власницима исплатила 310.000 евра, на основу обештећења због одлуке да се кућа преузме од стране државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vlasnicu Hitlerove kuće oštetila država

Суд је, на жалбу ранијих власника, дошао до закључка да, узимајући у обзир „посебност некретнине, јер је у главној згради рођен Хитлер“, држава треба да исплати 1.508 милиона евра.

У образложењу се наводи да је главна зграда годинама изнајмљивана од стране државе за високу кирију, а и да треба узети у обзир да је у склопу некретнине и гаража и паркинг, од којих су ранији власници имали значајне приходе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera se nastavlja

Надлежне власти су указале да се држава обавезала на обештећење у интересу пореских обвезника и да је држава утврдила продајну вредност у висини од 812.000 евра, од којих је већ исплатила 310.000, а осталих 502.000 треба да се пребаци власницима.

Претходно је Уставни суд утврдио да је одлука о експропријацији, после дугогодишње дискусије без договора са власницима, била у складу са законом.