У Саудијској Арабији ухапшен је Египћанин након што је на Твитеру објављен видео-снимак на којем се види како он доручкује са женом у бурки, за коју су многи претпоставили да је Саудијка.

Египћанина је ухапсило саудијско Министарство за рад и друштвени развој, које га је оптужило да је "починио више прекршаја и сео на место намењено искључиво Саудијцима", преноси Би-Би-Си.

У Саудијској Арабији жена не сме да на радном месту и у ресторанима или кафићима седи у друштву мушкарца који није члан њене породице, а током већине активности она мора бити у пратњи мушког чувара, обично оца или супруга, или пак брата или сина, напомиње британски медијски сервис.

Арапски хаштаг "Египћанин доручкује са Саудијком" употребљен је чак више од 113.000 пута на Твитеру, где је овај снимак постао средиште културне поделе.

Прочитајте још - Египат: Због приче о ванбрачној трудноћи 3 године затвора

На снимку, који траје 30 секунди, мушкарац и жена се кратко шале о заједничком доручку, на који нико други није позван.

Међутим, сцена која је изазвала највеће запрепашћење следи на крају снимка, када жена храни мушкарца.

Многи Саудијци на популарној друштвеној мрежи били су веома критични и према тој жени и према мушкарцу, при чему се већина људи питала зашто је кажњен он, а не она.

"Не схватам зашто се стално кажњавају мушкарци, а не жене. Ја сам Саудијка и кунем се да желим да казне и њу заједно са њим. Смех, оброк на радном месту... где су вам границе?", написала је корисница Твитера по имену Малак.

Неки људи су, с друге стране, навели да би у односима на радном месту требало да се превазиђу родне границе, док је твитераш Тарек Абд Алазиз позвао колеге да се "шале, једу и раде било шта друго у општим односима између људских бића".

Ипак, нису сви таквог мишљења, па Хамуд Алдухајиан на истој друштвеној мрежи каже да се "развијање послова за саудијске жене међу странцима сматра јасним кршењем обичаја, традиције и вредности".

У Египту су, пак, многи изненађени оштрим критикама које долазе из Саудијске Арабије и питају се како ико може бити ухапшен због, како наводе, безазленог видео-снимка.

Египћани посебно указују на несклад између хапшења њиховог сународника и недавног напретка које је Саудијска Арабија забележила на пољу женских права, при чему је женама у мају дато право да возе.

Телевизијски водитељ Осама Гавеш рекао је да је збуњен овим хапшењем, упитавши "зар саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман не жели нову, отворену Саудијску Арабију с концертима, биоскопима и плажама, и визију за 2030.".

Египатска твитерашица Соња је хапшење Египћанина назвала резултатом "крхког ега" саудијских мушкараца, преноси Би-Би-Си.