ДА изглед зна да завара одлично показује сврачак рашљар, птица певачица, величине врапца, из Северне Америке која свој крупнији плен набада на шиљке и трзајем кљуна им ломи вратове.

Прочитајте још: Рођени први лавићи из епрувете

Научници су се дуго питали како ова умиљата птичица савладава много већу ловину и открили да је тајна у јединственој техници и изузетно оштром кљуну. Наиме, сврачак забада кљун у врат плена силовито га тресе од чега се често прекида кичмени стуб и долази до парализе, а такође може да пробије лобање неких животиња.

- Знали смо да могу да убију изненађујуће крупне животиње, али нисмо знали како то тачно раде – каже аутор најновије научне студије о овим птицама, др. Дијего Сустаита.

Иако сврачци имају кукасте кљунове, налик соколима, не располажу оштрим канџама које други слични предатори користе да докрајче жртву. Тај недостатак надокнађују тако што оштрим трзајима користе тежину и инерцију плена да одради “прљав посао”, објашњава др. Сустаита.Као део студије такође су снимане птице у кавезима које на овај начин убијају мишеве, како би се преко успореног снимка отркили детаљи њихових покрета.

Прочитајте још: Краве направиле хаос на кружном току, па отишле у Мек (ВИДЕО)

Мале убице, на изненађење научника, док тресу главу убрзавају силом од шест пута јачом од гравитације и све то док држе жртву. Управо је та брзина оно што их одваја од црвендаћа и врабаца, и ствара утисак невероватне снаге. Иако нису много снажнији од другим малих птица певачица сврачци поседују комбинацију технике и природне опреме за овај бруталан начин лова.

(dailymail.co.uk)