Научници тврде да су у египатској гробници из времена 19. династије фараона пронашли вероватно најстарији археолошки чврсти остатак сира икада пронађен.

Археолози су белу супстанцу, која је хиљадама година стајала у поломљеном ћупу испод египатског пустињског песка, пронашли док су рашчишћавали песак око гробнице из времена 19. династије фараона у Сахари, односно у огромној некрополи античког Мемфиса.

Медији преносе да је гробница Птамеса, градоначелника античког Мемфиса, откривена најпре 1885. године након чега ју је прогутао песак па је поново пронађена 2010. године.

Маса за коју научници сматрају да је најстарији археолошки чврсти остатак сира пронађена је приликом ископавања 2013. и 2014. године заједно с тканином за коју се верује да је служила као прекривач посуде, наводи лист Аналитикал Кемистри, преноси портал Клиx.ба.

Сир стар 3.200 година био је направљен од мешавине крављег, овчјег и козјег млека, а био је изложен хиљадама циклуса хидратације и дехидратације због киша и изливања Нила. Један од научника у истраживању изјавио је да је веома алкално окружење трансформисало све масти и да није било могуће користити конвенционалне технике.