НЕЗАПОСЛЕНОСТ у Јапану је изразито ниска, тек 2,5%, што значи да је врло тешко пронаћи раднике. Још већи проблем настаје када вам затребају нека врло специфична занимања, као на пример – нинџе!

Прочитајте још: СЕДИ НА КОФИ И ВОЗИ КЛЕШТИМА: Полиција шокирана како ова крнтија уопште ради (ФОТО)

Управо се с тим проблемом сусреће јапански град Ига, у којем се одвија фестивал нинџа. Власт овог града жели да искористи чињеницу да све више туриста долази у Јапан. Но они се већином задржавају у већим градовима док рурална места попут Иге остају запостављена. Челници су стога одлучили да уложе више средстава како би привукла туристе и натерала их да остану дуже у граду, што сада није случај. Сакае Окамото, градоначелник Иге, одлучио је да пресели скупштину града и на њеном месту сагради други музеј нинџа, преноси Бизнис Инсајдер.


Прочитајте још: Луксузни модни бренд спалио одећу вредну 31 милиона евра

Тренутно Ига ради јако много на промовисању нинџа туризма и на постизању што бољих привредних резултата – рекао је Окамото. Додаје како је пример тога фестивал који привлачи туристе, али и мештане, и на којем људи обучени као нинџе ходају по граду и уживају.

У град у којем живи 100 хиљада људи дође око 30 хиљада туриста, али они остају само један дан. За град је јако важно да има стално запослене нинџе, односно оне који би глумили да су нинџе и то за јако добре плате. Годишња зарада им се креће од 23.000 до око 85.000 долара (више од 8,5 милиона динара). Добра је то зарада за данашње нинџе, будући да су нинџе у прошлости зарађивале између 8.000 и 17.000 долара.

(vecernji.hr)