Да цео свет прича вашим језиком, било да му је матерњи или други, није мала ствар. То вам даје слободу да свуда путујете и да се не мучите превише око споразумевања са другим народима. У исто време, то вам умногоме одмаже да и ви научите неки други језик. Управо тај проблем имају Британци.

Највећи онлајн међународни претраживач хостела спровео је истраживање које показује да само 51 одсто Британаца зна основе неког другог језика.

Штавише, 62 одсто одраслих Британца би волело да боље зна стране језике, како би могли да разумеју културу одређеног града, да разговарају са странцима и да што мање користе туристичког водича. Занимљиво је да је 10 одсто испитаника изјавило да управо због тога никада нису путовали у иностранство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кинези све више уче српски језик!

То значи да један од пет Британаца није обилазио иностранство због незнања још једног језика, а један мали број њих се сусрео са потешкоћама наручивања хране у иносранству. Један од десеторо је ушао у погрешан воз, авион или други вид превоза.

Да страни језик није проблем, чак 12 одсто Британаца би најрадије путовало у Јапан.

Кад смо већ код Јапана, занимљиво је да је забележн пораст Британских туриста од чак 7,5 одсто у периоду од јануара до априла. Британци би такође волели да обиђу Кину, Италију и Русију ако би имали прилике да мало боље науче језик пре тога.

(Б92)