Питање да ли смо сами у свемиру је вековима заокупљало људски ум. То је случај и са руским милијардером Јуријем Милнером који је најавио да ће уложити 100 милиона долара на пројекат чији је циљ откривање ванземаљаца.

Користећи највеће радио телескопе у свету, тим научника, међу којима и прослављени британски фризичар и космолог Стивен Хокинг, надгледаће иницијативу "Breakthrough Listen", 10-годишњу потрагу за радио-сигналима који би могли да укажу на постојање интелигентног живота у дубоком свемиру.

"То је најинтересантније технолошко питање нашег доба", рекао је Милнер у недавном интервјуу, наводећи да је почео да се занима за ванземаљски живот након што је, као 10-годишњи дечак у Москви, прочитао књигу астрофизичара Карла Сегана "Интелигентан живот у универзуму".

Милнер верује да друге цивилизације могу да нас науче како да се носимо са изазовима као што је преусмеравање природних ресурса.

"Ако смо заиста сами, морамо пажљиво да чувамо оно што имамо. Јер би то значило да универзум нема бекап", истакао је руски инвеститор чије се богатство, резултат смелих улагања у пројекте као што је Фејсбук, процењује на 3,4 милијарде долара.

"Површина свемира обухваћена потрагом биће десет пута већа од оне која је истражена до сада, а прикупљени подаци скенираће се сто пута брже. Детаљно ћемо испитати милион звезда најближих Земљи", најавио је он.

За десет година, предвиђа Милнер, научници ће моћи да трагају за радио трансмисијама у Млечном путу и 100 најближих галаксија.

Највише новца, у оквиру пројекта, биће издвојено за изнајмљивање радио-телескопа на два месеца годишње. Научници ће на располагању тако добити на дуже време (досад су то могли само на пар дана) моћне оптичке уређаје попут америчког "Грин бенк" телескопа и аустралијског "Паркс" телескопа.

Главни циљ Милнерове иницијативе је да се утврди да ли су сигнали дело интелигентног живота или резултат природних феномена.

"Они нам неће ништа рећи о цивилизацији, али ће нам указати да нека цивилизација постоји тамо негде", објаснио је Френк Дрејк који је заједно са Сеганом послао прву поруку у свемир 1972.

Ипак, било који сигнал који би научници успели да детектују највероватније би био послат годинама, можда чак и вековима или миленијумима раније. Радио сигнали путују четири године између Земље и најближе звезде ван нашег сунчевог система.

"Интелигентни смо, живи, морамо да сазнамо", изјавио је Хокинг, који ће у оквиру пројекта имати саветодавну улогу.