НИСУ све јабуке исте. Да је тако, најбољи пример су оне које узгаја компанија Делта Аграр у воћњаку у Челареву - клупске сорте јабука. Јединствене по величини, боји, чврстини и укусу, Делта има лиценцу за осам клупских сорти, међу којима су "моди", "евелнина", "кику" и "пинк лејди".

Како кажу у овој компанији, ове сорте настале су дугогодишњим укрштањем и радом селекционара, због чега имају тачнo одређене особине. Могу их производити само узгајивачи који добију дозволу од носиоца лиценце, што даје гаранцију да ће квалитет убраног воћа бити постојан.

Компанија Делта, недавно је организовала скуп, на којем су интерактивни панели показивали карактеристике сорте јабука.

- Наше клупске јабуке гаје се у воћњацима у Челареву и Зајечару, који представљају последњу реч технологије - истичу у компанији "Делта Аграр". - Засад у Зајечару простире се на 200 хектара, док онај у Челареву, са површином више од 600 хектара, представља највећи воћњак у једном комаду, у овом делу света. Уз сорте које су данас представљене тржишту, имамо право и на производњу сорти "исак", "ред мун", "свитанго" и "рубенс".


Иначе, брендиране сорте појавиле су се пре тридесетак година. Сада их највише троше најбогатије земље. Водећа у Европи је Велика Британија, у којој само "пинк лејди" покрива 12 одсто тржишта, а све брендиране јабуке укупно чине чак петину укупне продаје.

ПР