ЈЕДНА арапска компанија заинтересована је да од руског "Гаспрома", већинског власника започетог хотелског комплекса на планини Црни врх, код Бора, откупи део тог објекта - сазнају "Новости".

- Арапи су, наводно, заинтересовани за куповину дела црновршког хотелског комплекса - наводи за наш лист извор упознат са ситуацијом. - Међутим, иако су и Руси заинтересовани за ту могућност, услов да би се о томе уопште и разговарало је да арапска компанија поднесе понуду за куповину комплетног објекта на планини између Бора и Жагубице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Из трећег покушаја: Продата “Будимка” за 212 милиона динара

Руска нафтна компанија "Гаспром", као већински власник НИС, у чијем је власништу око 90 одсто овог здања, нема намеру да инвестира у завршетак изградње црновршког "Хајата", будући да хотелијерство није основни бизнис тог нафтног гиганта. Без њих, ни остали акционари "Јелена" - РТБ Бор, "Енергопројект", ПТТ Србија, "Србијашуме" и општине Бор и Жагубица, нити имају пара, нити могућности да то здање приведу намени.

"Јелен - Хајат", како је званично назван, напуштен је после 1999. године и НАТО бомбардовања. Око 1.000 радника напустило је градилиште још у пролеће 2001. године. По једној процени, уложено је 50, по другој 65 милиона долара, преостало је још толико да се инвестира и да проради "други Копаоник". Преостало је било само десет месеци до коначног завршетка. То се није десило, а није било ни озбиљнијих помака, нити ће их, већ је извесно, икада бити.

НИС НИКО НИЈЕ ЗВАО

ИАКО је Нафтна индустрија Србије већински власник комплекса на Црном врху, са овом компанијом нико није контактирао поводом ових објеката. Како "Новости" сазнају, НИС је спреман да га прода, пошто нема намеру да се бави туризмом.