СВЕЖИ купус на пијацама је све траженији, јер је у јеку сезона кисељења. Они који воле да припреме залихе те здраве намирнице у сопственој режији сигурно ће то учинити и ове године пошто је цена свежег купуса повољна. На зеленим и кванташким пијацама широм Србије креће се од 20 до 40 динара за килограм. У Београду се може наћи за 20 на Велетржници, на пијацама је углавном од 30 до 50, али на појединим тезгама достиже цифру од 60 динара. Велики трговински ланци такође имају добру понуду ове свеже намирнице која у њиховим продајним објектима кошта од 25 до 35 динара.

На видиковачкој пијаци у Београду свежи купус стаје од 30 до 50 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -На основу квалитета млека, државе даје премије: Произвођачи задовољни, али једна ствар их брине


- Најбоља сорта за кисељење је српски мелез, зато што има танке листове - каже, за "Новости", продавачица. - Најсличнији му је потомак, са нешто дебљим листовима, а браво је најтврђи и најдуже траје. Они који желе да имају кисели купус до јуна, стављају све три сорте, на дно бурета иде браво, па онда потомак, а у горњем делу ређају српски мелез.

Цена свежег купуса на Бајлонијевој пијаци углавном је 40, а на Каленићу иде до 60 динара.

Током зимских месеци кисели купус је готово свакодневно на нашим трпезама, било да га користимо као салату, куван, динстан у јелима, или за припремање незаобилазних сарми. Грађани са којима смо разговарали углавном воле сами да га киселе. Велики број, претежно припадника млађе популације, одлучује се да купује готов производ на пијацама или у великим маркетима, јер немају довољно времена или простора за припрему ове намирнице.

Пензионерка Нада (69) истиче да никада није куповала кисели купус, већ увек сама оставља 70 килограма, што је довољно за читаву породицу.


- Никада нисам киселила купус, нити то умем да урадим - вели Јасна (31). - Узимам од мајке, она га сваке године оставља.

Многима понуда готовог киселог купуса олакшава живот. Тако и Ана (29) ову намирницу пазари у мегамаркетима јер, како истиче, нема ни времена, нити простора да то ради у кућним условима.


МИЛИЧИН РЕЦЕПТ

МИЛИЦА (34) редовно оставља довољну количину купуса за целу зиму. Сваке године укисели 60 килограма за породицу, а део подели пријатељима.

- Више се исплати овако, јер је цена повољна, а и укуснији је од оног који се продаје у маркетима - каже нам ова Београђанка.

Она нам открива и рецепт. За 60 килограма купуса потребно је буре од 120 литара и 2,6 кила соли. Корен главице се издуби и у њега се сипа со, а посоли се додатно и сваки ред наслаганог купуса. Прелије се водом, а одозго се стави камен. Важно је да главице буду испод нивоа воде…


КИСЕЛИ ОД 60 ДО 390 ДИНАРА

ВЕЋ сада се у мегамаркетима и код појединих продаваца на пијацама може наћи и кисео купус, а његова цена је много виша од свежег. Најјефтинији је на кванташу где килограм кошта од 60 до 90 динара. Мира из Лештана од августа припрема ову намирницу за продају на пијаци. Оставила је две тоне, а килограм наплаћује 120 динара. У трговинским ланцима главица киселог купуса од једног килограма креће се од 150 до 220 динара, рибанац је од 120 до 140, а у листовима од 220 до 390 динара.