ПЕНЗИОНЕРИМА у Србији око 5. новембра биће исплаћена једнократна помоћ у износу од 5.000 динара. Овај износ лећи ће на рачуне 1,7 милиона најстаријих месец дана раније него што је планирано, најавио је Синиша Мали, министар финансија.

Како је министар нагласио, ово је само први корак ка томе да пензионерима буде боље, а исплате не би било да није завршена консолидација наших јавних финансија и да нисмо прошли кроз тежак период реформи од 2014. године.

- Сада, са суфицитом у буџету и стабилним финансијама, држава може да помаже најстаријим суграђанима - рекао је Мали. - Већ од 1. јануара креће и повећање пензија по тзв. швајцарској формули. Пензије ће зависити од повећања просечне плате и раста инфлације у нашој земљи. Сада можемо да кажемо да ће то бити од 5,3 до 5,4 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОТКРИВЕНО КОЛИКО ЈЕ ДРЖАВА ДАЛА НОВЦА "ВЕЧИТИМА": Кошаркашки клубови Звезда и Партизан добили највише

Као и приликом ранијих исплата, новац ће добити сви корисници Фонда ПИО, без обзира на место пребивалишта, а све трошкове исплате сносиће Фонд за пензијско и инвалидско осигурање. Износ од 5.000 динара прво ће добити они који пензију примају преко текућег рачуна, затим преко шалтера испоручних пошта и, на крају, за око 420.000 људи којима новац доносе поштари на кућну адресу.

Министар је истакао и да ће и просечна плата у Србији већ у децембру бити већа од 500 евра и додао да ће расти из месеца у месец.

- Како нам се побољшава стање у економији, рашће и пензије на једној стабилној, одрживој основи и то је права будућност, јер осим путева које градимо и фабрика које отварамо, веома је важно да расту и плате у јавном сектору и пензије за наше најстарије суграђане. То је животни стандард за који смо се борили - казао је министар.

За Зорана Ђорђевића, министра за рад, отварање нових клубова за старе, реконструкција постојећих геронтолoшких центара и реализација пројекта међугенерацијске сарадње само су део приоритета његовог министарства. Он је најавио и опремање установа у оквиру система социјалне заштите најсавременијом опремом.

- Београд је добар пример како треба бринути о старима, али је неопходно охрабрити локалне самоуправе широм наше земље да се активирају и, пре свега, схвате да имају нашу пуну подршку - истакао је Ђорђевић на дружењу у Клубу за старе на Врачару у Београду.

САРАДЊА СА МЛАДИМА

МИНИСТАРСТВО рада обезбедило је средства и има идеју да све установе за старе добију светски изглед:

- У сарадњи са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање започели смо пројекат међугенерацијске сарадње, што представља веома важан корак - истакао је министар Ђорђевић. - Овај пројекат ће много значити старима, али и младима, јер ће моћи много да науче кроз међусобну размену искустава и дружење.