РУСИЈА и Србија градиће Центар за нуклеарну науку, технологије и иновације у Винчи. Ту ће бити изграђен истраживачки реактор, такозване нулте снаге, који ће производити радиоактивне изотопе за медицину и различита истраживања, али ту неће бити изграђена нуклеарна електрана, нити ће реактор који ће се градити бити те снаге да може да производи електричну енергију. Реактор ће, сазнају "Вечерње новости", коштати око 300 милиона евра, док изградња нукларне електране кошта четири-пет милијарди евра.

- Ипак, градња нуклеарне електране мораће у неком тренутку да дође на ред, због све мањих залиха фосилних горива. Али и ако једног дана одлучимо да струју производимо у нуклеарним реакторима, биће потребно од 10 до 15 година да се пројекат реализује. Најлогичнија локација била би негде уз Дунав - објашњава један од српских нуклеарних физичара.

Прочитајте још: Медведев у Србију доноси споразуме о моћном ПВО систему који се доказао у Сирији и нуклеарном центру

За то је, међутим, потребно променити законе. Према постојећим прописима, у Србији је забрањена изградња нуклеарних постројења. Мораторијум на изградњу, који је донет 1989. године, након чернобиљске катастрофе, истекао је после 25 година, када је усвојен Закон о забрани градње нуклеарних електрана.

Забрана градње маргинализовала је и школовање кадрова за нуклеарну енергију, али стручњаци сматрају да би било добро да више будемо у току са истраживањима у том домену, како бисмо технолошки били потковани ако држава за 10 или 20 година одлучи да подигне нуклерку.

Прочитајте још: ИЗВЕШТАЈ: Нуклеарна енергија преспора и прескупа

Ако Србија буде правила такво постројење, имаће у томе подршку Русије. Високи званичник Владе Русије Сергеј Прихотко рекао је да је Русија спремна да буде партнер Србије и у изградњи нуклеарне електране, ако она одлучи да покрене нуклеарни енергетски програм.

Иначе, споразум о изградњи научног центра у "Винчи" потписали су министар за иновације Ненад Поповић и генерални директор руске државне корпорације "Росатом" Алексеј Лихачов.


Алексеј Лихачов и Ненад Поповић,Фото Танјуг

Центар ће, како је саопштио "Росатом", имати вишенаменски реактор за истраживања испуњен водом под притиском, уз све пратеће системе, опрему и лабораторије.

- Центар за нуклеарне науке, технологије и иновације, који ћемо заједнички изградити у Србији, представља иновативни пројекат заснован на најнапреднијим нуклераним технологијама. Пројекат је резултат наше дугорочне сарадње у овој области и традиционалних веза руских и српских нукеларних истраживача - рекао је Лихачов, и додао да су обе стране решене да овај пројекат спроведу у пракси што је пре могуће.

Како је, за "Новости", појаснио проф. др Миодраг Крмар, професор на Катедри за нуклеарну физику на ПМФ у Новом Саду, споразум је веома важан за обе земље, јер ће овај центар бити најмодернији центар за нуклеарна истраживања у Европи, у којем ће се обучавати кадрови из целог света.

- Имаћемо најмодерније руске технологије за примену нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, пре свега у области медицине, пољопривреде и индустрије. То ће допринети томе да у Србији створимо нову генерацију нуклеарних научника и да спроводимо истраживања каква данас постоје у Америци, Француској, Кини, Русији и другим економски развијеним државама - додао је проф. др Крмар.


Пренос уранијума из Винче,Фото Ж. Кнежевић

ОТПРЕМИЛИ ГОРИВО, ОСТАО ОТПАД

ПРВИ истраживачки реактор у Институту "Винча" купљен је од Руса, заједно са уранијумским горивом, 1955. године. Покренут је 1959. године и радио је до 1984, када је заустављен због реконструкције, али никада није поново покренут. Уранијумске шипке тежине 2.500 килограма из реактора А у "Винчи" отпремљене су у Русију 2010. године. Од тада Србија више нема атомско гориво, већ само нуклеарни отпад (делове реактора и друге озрачене елементе, медицинске радионуклеиде...). Поред овог, у Винчи је постојао и мали, тзв. школски реактор, који је служио у научне сврхе, али ни он не ради.