ПРЕСТОНИЦА Србије, Београд, на ранг-листи 209 најскупљих светских градова за живот у 2019. години нашао се на 181. месту. Прву позицију, другу годину заредом, заузео је Хонгконг, док је најјефтинији Тунис. То показују подаци из истраживања њујоршке консултантске компаније Mercer.

Најскупљи град за живот у нашем ближем окружењу је Атина која је заузела 128. место, а следе Љубљана на 142. и Загреб на 143. месту. Будимпешта је 164. а Тирана 166. Софија је 177. одмах иза Букурешта. У комшилуку, од Београда су за живот јефтинији Сарајево на 194. месту и Скопље, које се са пласманом на 201. место нашло у друштву десет најјефтинијих градова за живот.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ово су најскупљи градови на свету

Само један европски град је међу водећом десеторком, Цирих на петом месту, док су на дванаестом и тринаестом Берн и Женева. Од источних и централноевропских градова, Москва је 27. на листи, прате је Санкт Петербург, који је 75. Праг је на 97. месту и Варшава на 173. У Западној Европи најскупљи је живот у Паризу, Бечу, Риму, Берлину и Мадриду.

Редовно годишње истраживање компаније Mercer засновано је на анализи трошкова 200 ставки у сваком граду, укључујући смештај, транспорт, одећу, храну и забаву, и поређењу цена свакодневних производа као што су литарска флаша воде, шољица кафе, литар млека, бензина, пар фармерки, улазница за биоскоп...