БЕОГРАД - Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас на конференцији за новинаре са тимом ММФ-а да ће плате у јавом сектору бити повећане у децембру између осам и 15 одсто и да ће до краја године просек бити изнад 500 евра, као што је и обећано.


"Реални раст зарада у првој половини године је био 7,3 досто и превасходно је вођен растом зарада у приватном сектору. Такође, реблансом буџета смо дефинисали и повећање плата у јавном сектору, између 8 и 15 одсто и очекујем ће и раст плата у јавном сектору до краја године утицати на то да просечна плата у Србији у децембру достигне ниво од преко 500 евра", рекао је Мали у Влади Србије.


Истакао је да ће тако бити испуњено обећање које је дао председник Србије Александар Вучић о висини просечне плате.


Министар је казао да се од 1. јануара потпуно укида и Закон о смањењу зарада у јавним предузећима и на локалном нивоу власти.


"То им обезбеђује могућност за повећања плата од најмање пет одсто", навео је он.


Мали је рекао да ће од 1. јануара бити повећана минимална зарада за 11,1 одсто, односно на 30.022 динара, што ће у апсолутном износу бити највеће повећање минималца икада.


Министар финансија је навео да је у буџету за девет месеци остварен суфицит од 49,9 милијарди динара, иако је био планиран дефицит од 13,3 милијарде, што је за 63 милијарде бољи резултат него што је планирано.


"Зато смо имали ребаланс буџета и усмерили вишак новца ка већим капиталним инвестиција и ка повећању плата у јавном сектору и исплати једнократне помоћи пензионерима", рекао је Мали.


Он је додао да је достигнуто и рекордно смањење незапослености, која је смањена на 10,3 одсто.


ЗА ДЕСЕТАК ДАНА ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2020.

Влада Србије ће за десетак дана усвојити предлог буџета за наредну годину, најавио је данас Синиша Мали и истакао да ће буџет бити развојни.

"Већ сада имамо списак пројеката које ћемо наставити да радимо", рекао је Мали.

Министар је навео да ће бити издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате - Прељина, за изградњу аутопута Београд - Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница, за деоницу Сурчин - Обреновац, као и за деоницу Нови Београд - Сурчин.

Затим за београдску обилазницу, деоницу мост преко реке Саве код Остружнице - Бубањ поток, брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума, затим за деоницу Прељина - Пожега.

Ту су и пројекат мађарско - српске железнице, реконструкција железничке пруге Ниш - Димитровград.

"Издвојили смо и значајна средства за рехабилитацију путева и унапређење безбедности саобраћаја", рекао је Мали.

Каже да ће се ићи на стопу раста од четири одсто у 2020. години, што показује да се привредни раст убрзава, као и да ће бити планиран буџетски дефицит од 0,5 одсто.

Мали је казао да ће се ићи на даље смањивање оптерећења на зараде, са 62 на 61 одсто.

"Идемо са даљим смањењем опререћања на зараде", нагласио је министар финансија.

Најавио је да ће од 1. јануара почети имплементација швајцарског модела повећања пензија, односно индексације пензија.

"То је фер и поштен модел, који предвиђа повећавање 50 одсто од раста инфлације, а 50 одсто од просечног раста плата", навео је Мали.


ОБАВЕЗУЈУЋЕ ПОНУДЕ ЗА КОМЕРЦИЈАЛНУ БАНКУ ДО ДРУГОГ ДЕЦЕМБРА


Министар Синиша Мали рекао је данас да се до 2. децембра очекују обавезујуће понуде за налажење стратешког партнера за приватизацију Комерцијалне банке.


"Очекујемо да сва четири понуђача која су дала необавезујуће понуде доставе и обавезујуће понуде", казао је Мали.


Он је рекао да би након тог датума за два-три дана обавезујуће понуде требало да буду отворене и тада ће се знати да ли је пронађен партнер за Комерцијалну банку.


"У току је анализа пословања банке", рекао је Мали.